JIF INTERIORS

Crearea celei mai bune experiențe de dormitor pentru tine

un design spatiu interior dormitor

Dormitorul este mai mult decât doar o cameră unde ne odihnim. Este un spațiu personal și intim unde ne putem relaxa și încărca bateriile pentru o nouă zi. În plus, dormitorul poate fi locul unde petrecem cel puțin o treime din viața noastră, așa că merită să-l transformăm într-un spațiu plăcut și confortabil.

Un bun somn de noapte este esențial pentru o viață sănătoasă și productivă, iar dormitorul este refugiul suprem pentru aceasta. Dacă te trezești dimineața reîncărcat și relaxat, ai deja un start excelent.

Crearea unei experiențe perfecte în ceea ce privește dormitorul poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și asupra bunăstării generale. De la schema de culori la mobilier și lenjeria de pat, fiecare detaliu contează atunci când vine vorba de proiectarea unui spațiu confortabil și primitor, care promovează relaxarea și odihna.

Crearea unei experiențe excelente și a celui mai potrivit design al dormitorului tău pot fi  provocatoare, dar cu câteva trucuri simple și accesoriile potrivite, poți transforma un dormitor anost într-un sanctuar personal.

Citește în continuare pentru a descoperi câteva sfaturi și idei utile, care te vor ajuta să creezi un dormitor confortabil, relaxant și atractiv.

 • Realizează un moodboard
 • Alege culorile pentru un somn odihnitor
 • Alege patul potrivit și cea mai bună saltea pentru tine
 • Alege așternutul potrivit
 • Păstrează dressingul ordonat și bine organizat
 • Asigură un iluminat adecvat
 • Asigură liniștea în dormitor
 • Menține o temperatură propice somnului
 • Decorează și personalizează dormitorul

Realizează un moodboard

Dacă te-ai hotărât să redecorezi dormitorul, să schimbi mobila sau să amenajezi dormitorul de la zero, este indicat ca înainte de a pleca la vânătoare de mobilă, așternuturi, decorațiuni, etc. să-ți faci o listă cu ceea ce-ți place, sau dacă ai un partener să găsiți punctele comune, astfel încât să creați o experiență excelentă pentru amândoi.

Astfel, fă o listă în care să notezi cum ți-ar plăcea să arate dormitorul, dar și cum vrei să te simți în acesta. Notează ideile pe măsură ce acestea se conturează, inclusiv:

 • atmosfera pe care vrei să o emane dormitorul
 • cum ai vrea să arate patul
 • pe ce saltea ți-ar plăcea să dormi
 • nuanțele de culori
 • adună imaginile care te inspiră
 • ce texturi ți-ar plăcea să ai în dormitor, etc.

Oricare ar fi părerea ta despre dormitorul ideal, înainte de a trece la fapte este indicat să ai bine conturat cum vrei să arate, stilul de design și sentimentele pe care vrei să le provoace.

Alege culorile pentru un somn odihnitor

Atunci când vine vorba de paleta de culori trebuie să te gândești nu doar la culoarea pereților și a mobilei, ci și a așternuturilor, a perdelelor, a covoarelor și a decorațiunilor. Obiectivul tău trebuie să fie transformarea acestui spațiu într-unul cald și primitor, care să ajute la relaxare și odihnă.

Ia în considerare și următoarele sfaturi înainte de a alege paleta de culori pentru dormitorul tău:

 • Optează pentru tonurile calde pentru pereți care să ajute la somn și relaxare.

În general, culorile calde și blânde sunt cele mai potrivite pentru a ajuta la obținerea unui somn odihnitor. Aceste culori includ nuanțe de albastru pal, mov, roz pal, verde pal, crem, gri pal sau alb.

 • Alege culori deschise pentru a crea impresia unui spațiu mai mare. Din contră, atunci când vrei ca o cameră să pară mai mică, mai intimă, poți opta pentru culori mai închise.
 • Poți oricând să adaugi culoare în dormitorul tău, prin alegerea unor elemente decorative colorate. Un strop de culoare rezultat din câteva perne decorative sau lucrări de artă, dau personalitate, exprimă latura ta creativă, fără a perturba armonia.
 • Folosește culorile în funcție de ceea ce simți. Culori calde precum nuanțe de roșu, galben, portocaliu, pot crea o senzație confortabilă, iar culori precum albastru și albastru-verde sau culorile reci, pot avea un efect liniștitor și pot face o cameră să se simtă mai rece.
 • Alege să folosești culori neutre sau culori calde pentru pereți și elementele pe care nu le poți schimba prea des și păstrează pata de culoare pentru acele elemente pe care le poți schimba când oricând dorești, cum ar fi pernuțele decorative, covorașele sau alte decorațiuni.
 • Nu neglija culoarea lenjeriei de pat. Aceasta ocupă un spațiu vizual important și influențează astfel atmosfera.

Alege patul potrivit și cea mai bună saltea pentru tine

Patul este esențial pentru un somn odihnitor deoarece reprezintă locul unde îți petreci  aproximativ o treime din viață. Un pat confortabil și potrivit îți permite să te relaxezi și să te odihnești în timpul nopții, ceea ce este crucial pentru sănătatea fizică și mentală.

Un pat confortabil trebuie să fie suficient de mare pentru a permite mișcarea liberă a corpului, fără a te face să te simți strâns sau constrâns.

Poziționează patul cât mai departe de ușă, dar să poți vedea totuși intrarea în dormitor. Acest lucru conferă un sentiment de siguranță și protecție în timp ce te odihnești. Este bine ca patul să fie poziționat cu spatele la perete pentru protecția și suportul simbolic al unui perete solid. De asemenea, pentru un plus de putere și sprijinul suplimentar de care ai nevoie în spatele capului, alege un pat care să aibă capul patului solid, de exemplu din lemn masiv.

Atunci când alegi salteaua este bine să nu faci economie. Bagă banii în saltea și nu la saltea! Deoarece petreci multe ore din zi pe acea saltea, investiția într-o saltea de calitate ar trebui să fie o prioritate. O saltea bună trebuie să îmbine confortul cu sprijinul. O saltea de calitate îți poate îmbunătăți somnul, dar și sănătatea întregului organism.

Dacă nu ști care este salteaua cea mai potrivită pentru tine cere sfatul unui specialist.

Un factor important de care trebuie să ții cont când alegi salteaua este vârsta. Pe măsură ce înaintăm în vârstă pielea devine mai puțin elastică, ceea ce duce la creșterea sensibilității în punctele de presiune. Așadar saltelele mai moi sunt indicate persoanelor mai în vârstă.

În concluzie, un pat adecvat, cu o saltea adaptată nevoilor tale și confortabil este esențial pentru un somn odihnitor și o sănătate generală bună. Este important să alegi cu grijă patul potrivit, care să-ți satisfacă nevoile și să asigure un somn de calitate.

Atenție la așternuturi

Lenjeria de pat, cuvertura și pernele joacă un rol esențial, atât din punct de vedere practic, cât și din punct de vedere vizual. Alături de covoare, draperii și perdele, sunt singurele elemente care oferă o dimensiune tactilă ambianței.

În timp ce unii experți cred că lenjeria de culoare albă este adesea asociată cu luxul și curățenia, alții sunt de părere că această culoare nu este indicată din cauză că albul reflectă lumina și duce la oprirea sintetizării melatoninei, hormonul responsabil cu reglarea somnului.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să alegi cea mai bună lenjerie de pat:

 • alege materiale naturale – lenjeria de pat din bumbac sau din alte materiale naturale este mai respirabilă și mai confortabilă decât lenjeria din materiale sintetice
 • alege un material potrivit sezonului – în timpul verii, un set de lenjerie de pat din bumbac subțire și respirabil este o alegere bună, în timp ce în timpul iernii ar trebui să optezi pentru materiale mai groase și mai călduroase
 • alege culori și modele care să îți placă –  culorile și modelele lenjeriei de pat pot avea un impact asupra stării tale de spirit și pot ajuta la crearea unei atmosfere plăcute în dormitor
 • dacă ai optat pentru stilurile de design scandinav, clasic sau minimalist este bine ca lenjeria de pat să fie monocromă, în schimb, poți opta pentru imprimeurile florale dacă vrei să dai un aer rustic sau romantic dormitorului tău
 • asigură-te că așternuturile sunt ușor de întreținut –  lenjeria de pat ar trebui să fie ușor de spălat și de întreținut, pentru a evita problemele cu igiena și pentru a menține aspectul proaspăt
 • fă-ți patul în fiecare dimineață – acest fapt nu numai că dă un aspect ordonat dormitorului, dar face parte din acea rutină de culcare care ajută la obținerea unui somn odihnitor.

Cu aceste sfaturi în minte, poți să-ți alegi lenjeria de pat potrivită pentru a te bucura de un somn odihnitor și de calitate.

Păstrează dressingul ordonat și bine organizat

Dacă nu ai un spațiu destinat special dressingului, cu siguranță acesta va fi reprezentat de dulapul sau șifonierul din dormitor. Alege un dulap conform nevoilor tale. Astfel, dacă ai multe piese în garderobă este mai bine să optezi pentru un dulap mare care să-ți ofere posibilitatea depozitării acestora.

Investește într-un dulap personalizat care să corespundă nevoilor tale și ale partenerului, atunci când împarți dulapul cu acesta.

Dulapul din dormitor este un element esențial al mobilierului, care joacă un rol important în organizarea spațiului de depozitare a hainelor și accesoriilor. Este important să alegi un dulap care să fie suficient de mare pentru a depozita toate hainele, dar și să fie proiectat pentru a se potrivi spațiului disponibil din dormitor.

Un dulap bine proiectat trebuie să aibă rafturi și sertare care să ofere spațiu de depozitare suficient și organizat pentru haine, astfel încât să poți găsi cu ușurință ce cauți. De asemenea, un dulap bun trebuie să aibă o bară de haine pentru a atârna hainele mai lungi, cum ar fi rochiile și sacourile, și un raft superior pentru a depozita hainele de sezon sau alte articole cum ar fi așternuturile de pat.

Pe lângă funcționalitatea sa, un dulap bine proiectat trebuie să se potrivească stilului de design ales. Alegerea unui dulap care se potrivește cu stilul și culoarea generală a dormitorului poate îmbunătăți aspectul general al camerei.

Așadar, alege cu grijă un dulap care să satisfacă nevoile de depozitare și să se încadreze în stilul de design ales.

Asigură un iluminat adecvat

Dacă pe timpul somnului îți dorești un dormitor întunecat, fără lumină, pe timpul zilei îți vei dori o cameră luminoasă, încălzită de lumina soarelui.

Flexibilitatea este cheia atunci când vorbim de iluminatul dormitorului. Astfel, dormitorul ar trebui să fie scăldat de lumină naturală ziua, de o lumină caldă seara și de întuneric pe timpul nopții.

Ține cont de următoarele sfaturi când alegi iluminatul pentru dormitorul tău:

 • asigură-te că oferi mai multe surse de lumină, inclusiv iluminatul general, de plafon, ca sursă principală de lumină, dar și aplice, lămpi sau veioze
 • iluminatul dormitorului trebuie să creeze o atmosferă relaxantă, dar, în același timp, trebuia să-ți permită și desfășurarea unor activități, precum cititul
 • alege jaluzele, perdele, draperii care asigură întunericul necesar pe timpul somnului, dar lasă lumina naturală, soarele să pătrundă în dormitor pe timpul zilei, mai ales dimineața atunci când vrei să te energizezi cu o baie de soare
 • alege putere fiecărei surse de iluminat în funcție de scopul acesteia, de exemplu, vei avea nevoie de o lumină mai puternică la oglindă sau birou
 • optează pentru întrerupătoare care permit reglarea intensității luminii, mai ales pentru iluminatul general, cel de plafon
 • dacă dorești să citești înainte de culcare, poți utiliza o lampă de citit cu intensitate reglabilă, astfel încât să nu-ți afecteze prea mult ochii și să nu te împiedice să adormi.

Iluminatul dormitorului este important pentru a crea o atmosferă confortabilă și pentru a ajuta la obținerea unui somn odihnitor. În general, este recomandat să utilizezi iluminatul ambiental moale și difuz, care poate fi obținut prin utilizarea unor lămpi de podea sau de masă cu intensitate reglabilă, precum și prin instalarea unor surse de lumină indirectă, cum ar fi spoturile sau benzile LED sub pat sau pe perete.

Menține în dormitor o temperatură propice somnului

Temperatura din dormitor poate juca un rol important în promovarea unui somn odihnitor. Idealul este să menții temperatura camerei între 16 și 20 de grade Celsius.

Iată câteva sfaturi pentru a menține o temperatură adecvată în dormitor:

 • utilizează un termostat programabil pentru a regla temperatura camerei în funcție de preferințe
 • instalează o unitate de aer condiționat pentru a menține o temperatură confortabilă în timpul verii
 • mai mult înseamnă mai puțin – în timp ce mai multe pleduri și perne pot crea un pat senzațional, piesa centrală vizuală a dormitorului, prea multe astfel de elemente pot face somnul prea călduros și inconfortabil
 • dacă ziua optezi pentru multe perne, pleduri și alte elemente de decor pentru patul tău, noaptea păstrează pe pat doar cele necesare pentru a beneficia de un somn plăcut, odihnitor
 • dacă împarți patul cu un partener care nu are aceleași preferințe din punct de vedere al temperaturii în dormitor, reglați din grosimea pijamalelor, așternuturi, plapume
 • încearcă să menții dormitorul bine izolat pentru a preveni scăpările de aer rece în timpul iernii și pătrunderea aerului cald în timpul verii.

Asigură liniștea în dormitor

Pentru a avea un dormitor fără zgomot, există câteva opțiuni pe care le poți lua în considerare:

 • folosește covoare moi care pot atenua zgomotul, mai ales dacă un partener trebuie să se trezească înaintea celuilalt; optează pentru materiale moi, cum ar fi blana artificială, lâna sau mătasea
 • dacă reducerea zgomotului face parte din prioritățile tale, optează pentru un mobilier tapițat, care ajută în acest sens
 • izolarea fonică – poți utiliza plăci de izolare fonică pe pereți sau pe tavane pentru a reduce zgomotul care vine din exterior sau din alte camere din locuință
 • dacă ai probleme cu somnul, apelează la zgomotul alb prin amplasarea unui ventilator, un purificator de aer, un aparat de aer condiționat, etc.
 • înlocuirea ferestrelor cu ferestre fonic izolante – ferestrele fonic izolante reduc zgomotul de afară și pot îmbunătăți izolarea termică a casei
 • închide ușile și ferestrele pentru a reduce zgomotul de afară, mai ales dacă locuiești într-o zonă cu mult zgomot sau în apropierea unei străzi aglomerate
 • folosirea căștilor de reducere a zgomotului sau a dopurilor de urechi – acestea pot fi utile în cazul în care zgomotul vine de afară sau din alte camere din casă
 • evită să folosești tehnologia înainte de culcare, cum ar fi televizorul sau telefonul mobil, deoarece acestea pot perturba somnul și pot fi o sursă de zgomot și lumină în dormitor
 • dacă, totuși, preferi să ai televizor în dormitor, optează pentru ascunderea acestuia într-un dulap sau pentru montarea unui sistem pop-up sau drop-down personalizat.

Decorează și personalizează dormitorul

Deoarece dormitorul poate fi singura încăpere din locuință care îți aparține doar ție, o poți personaliza astfel încât să te reprezinte, dar în același timp să asigure cea mai bună experiență de dormitor, liniște, relaxare, somn odihnitor.

Iată mai jos câteva idei care să te inspire în procesul tău de decorare și personalizare a dormitorului:

 • crează o mică zonă de relaxare, o zonă de servit cafeaua dimineața sau un mic colț de lectură, dacă spațiul permite
 • alege o schemă de culori care să îți placă și să te facă să te simți confortabil; în general este recomandat să alegi nuanțe care să creeze o atmosferă relaxantă și liniștită
 • utilizarea diferitelor tipuri de texturi poate avea același efect ca și utilizarea contrastelor de culoare și poate aduce viață camerei tale
 • adaugă elemente decorative care să îți placă; poți opta pentru tablouri, fotografii, postere, perne decorative sau orice altceva care să-ți exprime personalitatea și să-ți aducă bucurie
 • adăugarea de tablouri și fotografii în camera de dormit poate adăuga un element personal și deosebit în decor; poți opta pentru imagini care te inspiră sau care te fac să te simți relaxat
 • poți adăuga un tapet sau poți vopsi pereții într-o culoare care să te inspire sau să te relaxeze
 • poți adăuga plante de apartament în dormitor, pentru a crea un mediu mai sănătos și mai plăcut; plantele nu numai că îmbunătățesc calitatea aerului, ci pot adăuga și o notă de culoare și textură în spațiul de dormit
 • optează pentru plante care nu necesită multă îngrijire sau poți opta pentru plante cu flori pentru a adăuga o notă de culoare
 • deoarece covorul este primul lucru pe care pui picioarele dimineața, dar și ultimul seara, este important să optezi pentru materiale și culori care să completeze camera și să-ți bucure simțurile
 • optează pentru culori, texturi și straturi care să-ți asigure atât un somn odihnitor cât și o atmosferă caldă, să te facă să te simți fericit în timpul zilei
 • alege draperii care să să se asorteze cu covorul sau în culori complementare cu podeaua și dintr-o țesătură cât mai densă pentru a crea intimitate
 • este foarte important să menții dormitorul în ordine; încearcă să nu încarci camera, să păstrezi toate suprafețele curate și în ordine
 • fă din dormitor un spațiu ideal atât funcțional cât și estetic, un spațiu care să inspire liniște și relaxare, un spațiu care să-ți asigure un somn odihnitor în fiecare noapte.

În concluzie, crearea celei mai bune experiențe în ceea ce privește dormitorul nu se rezumă doar la alegerea celor mai confortabile și estetice piese de mobilier și decor. Este nevoie să ai în vedere și aspecte precum lumina, temperatura, zgomotul și calitatea aerului.

De asemenea, nu uita să iei în considerare preferințele personale și stilul de viață, pentru a te  asigura că dormitorul este un sanctuar personal în care să te poți relaxa și odihni în cel mai bun mod posibil. Odată ce ai toate aceste aspecte acoperite, te vei putea bucura de un somn odihnitor și de o experiență extraordinară în propriul dormitor.

Investește timp și efort în crearea unui mediu de dormit optim și vei fi recompensat cu un somn odihnitor și revitalizant, care te va ajuta să te bucuri de viață cu energie și entuziasm.

Apelarea la ajutor profesionist poate fi prima decizie foarte bună în demararea proiectului. Acesta te va ajuta să-ți transformi dormitorul în locul ideal de dormit și relaxare, ținând cont de stilul tău de viață, de preferințele tale, obiectivele, planurile actuale și cele de viitor, dar nu în ultimul rând de bugetul tău.

Oricare ar fi planurile tale pentru amenajarea dormitorului, echipa JIF Interiors este o alegere excelentă atunci când vine vorba de implicarea unui profesionist. Te putem ghida în toate etapele proiectului, de la planificare și găsirea stilului ideal de design, care să se potrivească cel mai bine cerințelor tale, până la alegerea celor mai bune materiale și culori pentru pereți, mobilier, iluminat, pardoseală și decor.

Contactează-ne și hai să discutăm despre dormitorul tău. Ne poți suna sau trimite un email. Răspundem rapid și cu informații relevante.

COMMENTS

Just say Your opinion.

 • Ionut

  29/04/2023

  Cine nu vrea sa se bucure de un somn linistitor si de o experienta placuta in dormitor? Interesante si utile recomandarile voastre despre imbunatatirea spatiului destinat odihnei: dormitorul. Multumim

  Reply
YOUR COMMENT