Livingul, camera de zi sau vechea sufragerie, reprezintă, după bucătărie, spațiul cel mai adesea accesat dintr-o locuință. De aceea, este foarte important ca acest spațiu să se adreseze tuturor celor care îl vor folosi.
Livingul este locul unde membrii familiei se reunesc fie pentru a servi masa, pentru a viziona un film sau pur și simplu pentru a se relaxa. De asemenea, livingul poate reprezenta locul unde îți primești prietenii la un pahar de vin și un joc de societate. Astfel, designul livingului trebuie realizat ținând cont de funcționalitatea acestuia, dar și de emoția pe care vrei ca acesta să o transmită.
Atunci când cauți inspirație pentru designul livingului tău trebuie să te gândești și la cât de des îți place să redecorezi. Astfel, poți să iei niște hotărâri cu privire la stilul de design, alegerea culorilor, a pieselor de mobilier, a decorurilor și nu în ultimul rând a bugetului necesar.
Care sunt etapele pe care ar trebui să le parcurgi pentru a obține livingul dorit
Alegerea celui mai bun design pentru livingul tău poate fi o provocare. De aceea, înainte de a trece la amenajarea propriu-zisă, îți trebuie un plan de acțiune.
Astfel, este bine să urmezi câteva etape în realizarea design-ului livingului visat:
- stabilirea funcționalitații livingului – cine îl va folosi cu precădere, ce activități se vor desfășura aici, etc.
- măsurarea și delimitarea spațiului în funcție de activități
- gândirea pieselor de mobilier principale, care să deservească activităților
- iluminatul livingului în funcție de zonele lui
- alegerea culorilor ținând cont și de designul întregii locuințe
- alege piesa de mobilier centrală, „vedeta” spațiului
- realizează un mood-board cu cât mai multe elemente pentru a determina dacă împreună realizează atmosfera pe care ți-o dorești
- stabilește prioritățile de investiție și nu uita să păstrezi un buget pentru decorațiuni (acestea adaugă o notă de personalitate, de culoare, îsuflețesc spațiul și te fac să te simți acasă).
Idei de design în funcție de dimensiunea livingului
Indiferent de dimensiunile livingului, acesta ar trebui să fie locul în care tu și familia ta să vă simțiți bine, confortabil, dar care să fie și funcțional, să corespundă activităților de zi cu zi.
Livingul de dimensiuni mici
Realizarea designului unui living de dimensiuni mici poate fi o adevărată provocare. Elementele alese trebuie să corespundă din punct de vedere al funcționalității și confortului.
Piesele de mobilier trebuie alese astfel încât să îndeplinească mai multe roluri (mobilier multifuncțional) și să-ți ofere posibilitatea să profiți la maximum de spațiul existent, însă fără a-l supraîncărca.
Folosește culori deschise și nu uita de oglinzi pentru a crea impresia unui spațiu mai mare.
Un stil minimalist, simplu și deloc încărcat, poate fi potrivit pentru un living de dimensiuni reduse.
Livingul de dimensiuni mari
Astfel stau lucrurile când este vorba de un living de dimensiuni mari. Poți profita la maximum de spațiul de care dispui prin folosirea unor piese de mobilier care să corespundă stilului de design și dorințelor tale, introducerea unor elemente de decor spectaculoase sau chiar pictarea unui perete sau îmbrăcarea unui perete în cărămidă sau piatră.
Orice ai alege pentru livingul tău spațios, ai grijă să eviți supraaglomerarea. Aceasta îi va anula disponibilitatea dimensiunii, iar spațiul va părea mult mai mic decât în realitate.
Idei de design în funcție de forma livingului
Cel mai adesea, pătratul sau dreptunghiul reprezintă forma pe care o poate avea un living. Aceste forme pot avea și avantaje, dar și dezavantaje atunci când vine vorba de folosirea spațiului.
Livingul de formă dreptunghiulară
Crearea designului unui living dreptunghiular poate fi mai facilă, deoarece această formă îți oferă mai multe posibilități de zonificare.
Astfel, pe unul din pereți poți amplasa canapeaua și fotoliile, iar pe celălalt o piesă de mobilier, care să integreze inclusiv spații de depozitare. Poți adăuga alte piese de mobilier, corpuri de iluminat, precum și elemente de decor, dar ai grijă să nu aglomerezi spațiul.
Livingul de formă pătrată
Livingul de formă pătrată poate fi mai ușor sau mai greu de amenajat, în funcție de dimensiunile spațiului. Și aici trebuie să ții cont de funcționalitatea lui creând zonele de interes, dar și de partea emoțională.
Alege piesele de mobilier, dar și decorațiunile în funcție de stilul adoptat, dar nu uita să-i dai și o notă personală. Ai grijă să nu înghesui o canapea mare într-un spațiu mic. Aglomerarea unui spațiu, oricât de mare ar fi îl va face să pară mai mic.
Idei de design în funcție de tipul locuinței
Tipul de locuință, fie că este vorba de un apartament la bloc sau de o casă la curte, poate juca un rol important atunci când cauți idei de amenajare a livingului, chiar dacă scopul acestuia rămâne același.
Livingul la casă
Designul unui living la casă poate fi mult mai ușor de realizat, mai ales dacă este vorba de o casă nouă, construită conform dorințelor tale. Designul acestui tip de living se realizează, de cele mai multe ori, cu ajutorul unui arhitect, încă din faza de planificare a construcției.
De obicei, spațiul livingului la casă este mult mai generos și mult mai aerisit decât cel oferit de o sufragerie de bloc. Acest lucru poate constitui un mare avantaj, dându-ți posibilitatea să-l personalizezi în funcție de propriile preferințe.
Dacă spațiul este extrem de generos nu-ți fie frică să te joci cu acesta. Îl poți împărți în zone distincte, cu propria utilitate (zona de dining, zona destinată copiilor, etc.).
Atenție! Nu aglomera spațiul cu piese de mobilier și elemente care nu își au utilitatea lor acolo și care pot face ca un spațiu mare să pară mult mai mic. Important este să transformi un spațiu mare într-unul cald, primitor, dar și elegant.
De asemenea, atunci când realizezi designul unui living la casă trebuie să ții cont de particularitățile de construcție, cum ar fi ferestrele de formă arcuită, tâmplăria, ornamentele ușilor interioare, materialul pardoselii, tavanul, etc. Stilul de design interior al livingului poate fi dictat de aceste elemente. De exemplu, pentru un living cu grinzi din lemn și suprafețe din piatră mai potrivite sunt stilurile rustic sau clasic decât cel modern.
Livingul la bloc (de apartament)
Livingul unui apartament, de obicei, nu este atât de generos ca suprafață, motiv pentru care amenajarea lui poate fi o provocare.
Atunci când creezi designul livingului de apartament trebuie să ții cont de particularitățile acestuia, la fel ca și în cazul livingului la casă, și anume: formă, mărime, surse de lumină, tip, etc.
Pentru că, de cele mai multe ori, livingul de apartament este realizat de dimensiuni nu tocmai mari și formă dreptunghiulară, este important să alegi un design care să integreze piese de mobilier flexibile, multifuncționale, ce pot deservi mai multor scopuri și care să fie dispus corect pentru a nu aglomera.
De asemenea, folosirea unor culori dechise, neutre, poate ajuta.
Idei de design în funcție de compartimentarea livingului
În funcție de compartimentarea spațiului, fie că este vorba de un living la casă, fie de un living de apartament, la bloc, va rezulta unul dintre cele două tipuri de living, și anume decomandat sau semidecomandat.
Indiferent de compartimentare, atunci când alegi designul livingului tău este foarte important să ții cont de particularitățile acestuia și să alegi piesele de mobilier, elementele, culorile, formele, decorațiunile, iluminatul, etc. și în funcție de fluxul de circulație din încăpere.
Livingul decomandat
Spațiul decomandat este un spațiu independent, în care intrarea în camerele locuinței se realizează din hol, așadar nu trebuie să-ți faci griji legate de fluxurile de circulație către alte încăperi.
Un living decomandat implică de obicei mai puține restricții, deci mai multe opțiuni de design. Fiind un spațiu închis, poți opta pentru un cadru intim în care să petreci timp de caliate tu cu tine însuți sau cu prietenii tăi.
În același timp, fiind un spațiu închis, trebuie să acorzi atenție deosebită iluminatului, atât cel natural cât și cel artificial.
Livingul semidecomandat
Livingul semidecomandat reprezintă un punct de trecere către o altă încăpere din locuință, de obicei către dormitor. Așadar, când realizezi designul acestui tip de living trebuie să ții cont de acest aspect pentru a nu împiedica fluxul de circulație către și implicit dinspre încăperea respectivă. În acest sens, acordă atenție deosebită amplasării pieselor de mobilier și decorațiunilor pentru a nu împiedica accesul.
Livingul open-space
Deoarece livingul de tip open-space comunică cu zona de dining și bucătăria, designul acestuia trebuie să se realizeze astfel încât să existe o coerență din punct de vedere arhitectural, stilistic și cromatic.
De obicei, livingul open-space dispune de un spațiu suficient de mare, care permite crearea unor zone cu funcțiuni diverse, cum ar fi o zonă de relaxare, o zonă pentru copii, o zonă de socializare, etc.
După cum am menționat și anterior, designul unui astfel de living, a tuturor acestor zone, trebuie să se realizeze astfel încât să rezulte un spațiu coerent din toate punctele de vedere.
Idei de design în funcție de stilul dorit
Stilul livingului tău trebuie să țină cont nu neapărat de ceea ce este la modă ci, în primul rând, de gusturile tale, de preferințe, să fie pe placul tău și să deservească scopurilor propuse. Trebuie să fie potrivit pentru a petrece timp singur, cu familia sau cu prietenii.
Așadar stilul adoptat pentru designul livingului trebuie să țină cont de stilul tău de viață, de dimensiunea familiei tale, de prezența animalelor de companie, etc.
Stilul minimalist
Stilul minimalist se poate aplica oricărui tip de living, indiferent de dimensiuni, formă sau compartimentare. Totuși, stilul minimalist este recomandat îndeosebi spațiilor mici datorită caracteristicilor sale de a păstra spațiile aerisite, fără dezordine și care poate avea ca rezultat un mediu mai relaxat, mai confortabil.
Deoarece de multe ori mai puțin înseamnă mai mult, într-un living minimalist trebuie să integrezi mai puține elemente de decor și să mizezi pe piese de mobilier care să nu iasă în evidență în mod deosebit.
Poți folosi piese de mobilier care să joace rolul unor elemente decorative. Culorile folosite trebuie să fie neutre, iar materialele folosite este bine să aibă o textură moale, pufoasă, care să ofere căldură.
Stilul modern
În ziua de azi, stilul modern este poate cel mai abordat stil atunci când vine vorba de designul livingului, datorită eleganței pe care o abordează. Stilul modern are în prim plan ideea de confort și funcționalitate.
Un living în stil modern poate oferi senzația unui spațiu futurist. Poți opta pentru finisaje moderne, inclusiv metal, piatră, ceramică și porțelan, și o cromatică fără restricții, de la culori calde, neutre până la culori reci și puternice. O măsuță de cafea din lemn natural, corpurile de iluminat metalice, două perne decorative în culori îndrăznețe așezate pe canapea pot încânta privirea.
Stilul clasic
Designul în stil clasic al livingului are la bază două principii esențiale, și anume: eleganța și funcționalitatea. De cele mai multe ori ideile de amenajare a livingului în stil clasic îmbină confortul cu un design unic.
Caracteristici pentru stilul clasic sunt: pardoseala din lemn, mobilierul masiv, draperiile voluminoase, candelabrele, picturile reprezentând peisaje sau portrete, covoarele din materiale naturale, șemineul.
Stilul rustic
Deși stilul rustic te trimite cu gândul la locuințele din mediul rural, acesta poate fi folosit pentru amenajarea oricărui living, indiferent că vorbim de o locuință aflată la țară sau la oraș. Mai mult, un living dintr-un apartament de bloc, din mijlocul unui oraș, amenajat în stil rustic, va atrage cu siguranță atenția tuturor vizitatorilor. Cu toate acestea, acest stil este specific zonelor de munte, în special cabanelor.
Livingul cu un design în stil rustic va include piese de mobilier din lemn masiv, materiale naturale (lemn, metal, piele, lână, bumbac, in, piatră, etc.), culori care să imite naturalețea și să creeze acea atmosferă de relaxare.
Stilul rustic creează interioare plină de căldură, de farmec, transformă spațiul într-unul confortabil, primitor, chiar romantic, de poveste.
Stilul vintage
Dacă te numeri printre persoanele nostalgice, care găsesc un farmec aparte în obiectele caracteristice altei epoci, în special anilor 1920-1970, atunci poți opta cu încredere pentru stilul vintage pentru designul livingului și nu numai.
Pentru a reda atmosfera vintage folosește pentru pereți vopsele pastelate, tapetul cu imprimeuri florale, mobilierul cu patină, decorațiuni precum cuferele, lădițele sau valizele vechi cărora le găsești o altă întrebuințare (noptiere, rafturi, mese).
Caracteristic pentru acest stil este mobilierul cu finisaj alb, dar și broderiile, oglinzile cu rame aurii sau argintii, motivele florale pictate pe piesele de mobilier, canapelele cu brațe, din materiale rezistente.
Stilul eclectic
În schimb, dacă te numeri printre persoanele nonconformiste, cu spirit artistic, care vor să impresioneze prin originalitate, atunci stilul eclectic este cel potrivit pentru designul livingului tău.
Nu există restricții cand vine vorba de stilul eclectic. Poți îmbina piese de mobilier vechi, reprezentative stilului retro sau vintage cu decorațiuni moderne care să se completeze reciproc. Poți opta pentru diferite tipuri de texturi atât aspre cât și netede pentru a adăuga profunzime spațiilor. De preferat este ca pereții să fie albi.
Trebuie menționat totuși că acest stil este mai potrivit livingurilor generoase din punct de vedere al spațiului.
Stilul Shabby Chic
Acest stil primitor și prietenos, îmbrățișează imperfecțiunea. Folosește culori neutre și adaugă note în nuanțe strălucitoare ori de câte ori este posibil. Lemnele învechite și metalele deteriorate vor adăuga o atmosferă specială livingului. Detaliile strălucitoare precum bolurile din oțel inoxidabil sau pisicile din ceramică vor scoate în evidență rafinamentul stilului Shabby Chic.
Acordă atenție culorilor
Cromatica joacă un rol important în designul interior, iar alegerea culorilor și a combinațiilor de culori poate fi o adevărată artă, o provocare. Bineînțeles că atunci când alegi să colaborezi cu un designer de interior totul pare mai simplu.
Partea interesantă este că poți folosi o combinație de doar două culori pentru întregul design al livingului. Provocarea constă în alegerea celor două culori.
Culorile calde
În topul preferințelor se află culorile calde, deoarece oferă senzația unui spatiu primitor, prietenos, liniștitor, călduros. Poți folosi culorile calde atât în designul unui living clasic cât și în designul unui living minimalist. Atenție însă la tonurile de culoare. În categoria culorilor calde intră culori precum roșu, portocaliu și galben. În realitate doar anumite nuanțe ale acestor culori sunt calde.
Așadar ai grijă de tonurile folosite, la armonia de culori și la contrastul creat.
Culorile reci
În această categorie de culori intră albastru, verde și violet. Această paletă de culori este potrivită livingurilor în stil eclectic, dar și celui minimalist. Deoarece aceste culori creează o atmosferă rece le poți combina cu nuanțe neutre pentru a echilibra cromatica.
Culorile neutre
Cu nuanțele neutre mai tot timpul mergi la sigur. Culorile neutre pot fi folosite în designul oricărui tip de living, indiferent de formă sau dimensiuni, dar și de stil de design. Totuși, alegerea inspirată a nuanțelor pastelate, precum și dozarea acestora poate constitui o provocare.
De aceea este indicat să pleci de la un fundal de una sau două culori, dintre care una să fie alb și alta pastel, apoi să adaugi decorațiuni în nuanțe pastelate.
Indiferent de culorile alese pentru living, acestea trebuie să să creeze acea senzație dulce de ”acasă”, să creeze bună dispoziție, să ajute la crearea acelui spațiu primitor în care tu, familia ta și prietenii tăi să vă simțiți bine.
Nu neglija iluminatul livingului
Iluminatul livingului ar trebui să fie orientat către crearea unei atmosfere relaxate și confortabile. Iluminatul nu trebuie doar să lumineze încăperea ci trebuie și să dea o stare de spirit bună, să creeze o atmosferă plăcută, mai ales dacă iluminatul natural lasă de dorit.
Iluminarea camerei de zi trebuie să se realizeze stratificat:
- iluminarea ambientală – punctul focal care asigură iluminarea generală a livingului (plafoniera, aplice, spoturi, dar și lumina naturală)
- iluminatul de lucru – direcționat către anumite zone din cameră (lămpi de podea sau lămpi de masă, lămpi cu braț pivotant, aplice mobile)
- iluminare centrală sau de accent – este folosită pentru a atrage atenția asupra unei anumite zone, cum ar fi arta de perete, anumite accesorii decorative pe un raft sau un colț de lectură.
Folosind combinația corectă de lumini poți crea straturile necesare astfel încât să beneficiezi de un spațiu suficient de luminos pentru citit sau alte lucrări care necesită un anumit grad de lumină, dar și acea atmosferă relaxantă de seară sau atmosfera potrivită pentru vizionarea unui film.
Cheia succesului iluminatului livingului constă nu numai în alegerea potrivită a corpurilor de iluminat și încorporarea acestora în cameră, cât și în modul în care acestea sunt controlate. Posibilitatea reglării luminii poate face diferența în ajustarea atmosferei pentru a se potrivi stării de spirit.
Întrerupătoarele de lumină reprezintă cea mai interactivă parte a designului și trebuie să fie parte integrantă a procesului de proiectare încă de la început, așa că acordă-le atenția cuvenită atât din punct de vedere al poziționării, al aspectului, dar și al atingerii.
Dă o notă de personalitate livingului tău
Pentru a te simți cât mai bine în livingul tău trebuie să-i dai o notă personală. Acesta trebuie să te reprezinte, să aducă acea notă de mulțumire, de satisfacție, așa că trebuie să cauți acel ceva care face acest lucru.
Poate să fie vorba despre folosirea unei anumite scheme de culori, folosirea unui anumit element decorativ sau a unei anumite piese de mobilier, introducerea plantelor, un punct focal care să atragă atenția prin unicitatea sa, o anumită piesă de artă care să fie pusă în evidență printr-un iluminat corespunzător, de accent, sau poate anumite fotografii personale pe care vrei să le scoți în evidență, etc.
Dacă ai ales să colaborezi cu un designer de interior ai făcut o alegere înțeleaptă. Designerul te poate ajuta să descoperi, dacă încă nu știi, care este acel ceva care să imprime acea notă personală spațiului tău astfel încât să te simți ”acasă”.
Designerul de interior dispune de cunoștințele și resursele necesare pentru a te ajuta să transformi ideile în realitate.
Dacă ai de amenajat un living sau vrei să transformi vechiul living, dacă întâmpini dificultăți în a găsi un echilibru între funcționalitate și personalitate, apelează cu încredere la echipa de profesioniști JIF Interiors. Suntem aici pentru a te ajuta să transformi ideile în realitate.
JIF Interiors – Contact
- Telefon: 0720 333 741
- Email: office@jifinteriors.ro
- Pagină de contact – Lasă-ne un mesaj!
- Facebook – Pagina Oficială JIF Interiors
- Instagram – Cont Oficial JIF Interiors
YOUR COMMENT