JIF INTERIORS

Ghid complet pentru amenajarea holului

hol design interior amenajare

Holul de la intrare reprezintă spațiul din casă pe care îl vezi primul atunci când vii acasă și ultimul atunci când pleci de acasă. Este spațiul pe care oaspeții îl văd când trec pragul casei tale, este spațiul care poate forma o primă impresie, dar și o ultimă impresie.

Așadar de la aspect și decor, până la iluminare și atmosferă, fiecare aspect al designului holului joacă un rol crucial în crearea unei prime impresii, dar și o ultimă impresie, memorabile și primitoare. Amenajarea holului poate face diferența în felul în care este văzută întreaga locuință de îndată ce-i treci pragul.

În ciuda faptului că singurul timp petrecut în holuri este atunci când le traversăm, amenajarea lor este esențială pentru designul general al casei, indiferent că este vorba de o vilă luxoasă, un apartament la bloc sau o simplă garsonieră.

Apelând la un designer de interior cu experiență, vei putea crea acest spațiu care să fie de impact, dar funcțional, plăcut din punct de vedere estetic, dar complet practic.

Citește în continuare pentru a afla beneficiile unui unui spațiu bine proiectat, dar și sfaturi utile care să te ajute să creezi o intrare în casa ta, atât plăcută, frumoasă, cât și practică și  care să reflecte stilul tău.

  • Amenajarea holului în funcție de tipul de locuință
  • Amenajarea holului în funcție de poziționare
  • Amenajarea holului în funcție de formă și mărime
  • Amenajarea holului în funcție de stilul de design
  • Sfaturi utile în amenajarea holului

Spațiul de care dispune holul, mărimea acestuia, poziționarea, influențează modul în care dorești să amenajezi această cameră. Din păcate, amenajarea holurilor  este de multe ori trecută cu vederea, sau nu i se acordă importanța necesară.

Amenajarea holului în funcție de tipul locuinței

Indiferent de tipul locuinței, vilă, casă, apartament la bloc sau garsonieră, holul este cartea de vizită a fiecăreia, de aceea trebuie să-i acorzi atenția cuvenită. 

Amenajarea holului la casă

De obicei holul caselor este mult mai generos din punct de vedere al spațiului, de aceea amenajarea lui poate fi mai facilă. În funcție de stilul de design dorit, stil care ar trebui să fie în concordanță cu stilul general, poți folosi piese de mobilier mai multe și mai variate.

Astfel, pe lângă clasicul cuier, pantofarul și locurile de depozitare, poți adăuga o măsuță, un taburet, un fotoliu sau chiar o mică sofa. Bineînțeles că și decorațiunile pot fi mai multe și mai variate.

Amenajarea holului la apartament

Amenajarea holului de apartament poate fi o adevărată provocare, din cauza faptului că, de cele mai multe ori acestea dispun de un spațiu mic. Ingeniozitatea trebuie să fie din belșug atunci când trebuie amenajate spațiile mici.

Pentru a crea impresia de spațialitate și profunzime este indicat să optezi pentru dulapuri unde să ascunzi toate hainele și încălțămintea. Ordinea trebuie să primeze pentru a nu crea impresia unui spațiu mai mic decât este în realitate.

Amenajarea holului de garsonieră

Pentru a crea impresia unui spațiu mai mare poți opta pentru mobilă de culoare deschisă, iar podeaua trebuie să fie aceeași ca și în cameră. De asemenea, pentru a amplifica senzația de spațialitate, poți recurge la o oglindă de dimensiuni mari, fără ramă.

Amenajarea holului în funcție de poziționare

Pe lângă clasicul hol de la intrarea în locuință, care face legătura între exteriorul și interiorul acesteia, mai există și holul dintre camere, acel spațiu care face legătura între două sau mai multe camere.

Amenajarea holului de la intrare

Așa cum am mai spus holul de la intrare reprezintă cartea de vizită a locuinței. Acest spațiu dă tonul pentru tot restul casei și influențează modul în care membrii familiei își încep și își sfârșesc ziua. Prin urmare, holul de la intrare este una dintre cele mai importante încăperi ale locuinței atunci când ne gândim la design.

Este indicat să optezi pentru piese de mobilier clasice, precum dulapurile, unde să poți depozita hainele, încălțămintea, dar și alte lucruri, precum accesoriile.

Încearcă să nu-l aglomerezi sau supraaglomerezi și păstrează-l tot timpul în ordine pentru a nu crea impresia unui spațiu mai mic decât este în realitate.

Amenajarea holului dintre camere

Dacă holul dintre camere este de dimensiuni mici, este indicat să-l amenajezi în stilul minimalist, iar dacă spațiul este mai generos poți opta pentru un dulap de tip garderobă, cu spații de depozitare, din dușumea până-n tavan.

Poți opta pentru o masă ornamentală pe care poți așeza o vază cu flori. Atenție însă să nu aglomerezi spațiul. Luminează și decorează holul ținând cont de stilul de design al întregii locuințe.

Amenajarea holului în funcție de formă și mărime

Cu dublul său rol, intermediar între exterior și interior și legătură între camerele unei locuințe, holul reprezintă o provocare atunci când vorbim de design, mai ales dacă este vorba de un hol mai puțin generos din punct de vedere al spațiului.

Indiferent de formă sau dimensiuni, amenajarea holului trebuie să se realizeze astfel încât rezultatul să fie unul care să confere căldură, să fie interesant și primitor, dar și funcțional.

Amenajarea unui hol îngust și lung

De regulă, holul îngust și lung este un spațiu fără ferestre, dar cu multe uși care conduc către celelalte camere ale locuinței și dependințe. Ei bine, amenajarea acestuia pentru a-i da căldură, personalitate poate da ceva dureri de cap.

Iată câteva idei care te pot ghida când ai de-a face cu designul acestui tip de hol:

  • zugrăvește în alb pereții și tavanul și adaugă texturi pentru a nu fi prea banal
  • dacă spațiul îți permite, creează niște ferestre false și luminează-le pentru a da impresia unui spațiu mai larg
  • alege un covor cu dungi orizontale și nu unul cu dungi verticale, care ar alungi și mai mult spațiul
  • pentru a nu aglomera spațiul optează pentru mobilă îngustă
  • păstrează holul ordonat, hainele și încălțămintea aruncate la întâmplare fac ca spațiul să pară mai îngust decât este de fapt.

Amenajarea unui hol lung și lat

Atunci când spațiul holului este mai generos, poți apela la diferite trucuri de amenajare, ținând cont de designul întregii locuințe și de preferințe.

Astfel, poți opta pentru un dulap dreptunghiular sau un cuier orizontal suspendat. Poți așeza băncuțe care să dea un farmec aparte, mai ales dacă optezi pentru unele cu un design original. De asemenea, dacă îți place să citești poți așeza rafturi asimetrice cu cărți, iar dacă spațiul îți permite poți amenaja un mic colț de lucru, un birou. Însă ai grijă să păstrezi funcționalitatea spațiului, nu îngreuna traficul.

dressing frumos amenajare idei

Amenajarea unui hol pătrat

Holul de formă pătrată oferă mai multe posibilități de amenajare. Astfel, pe lângă clasicul mobilier de hol, poți crea un loc de primire a oaspeților, o măsuță cu două fotolii, sau poți realiza o zonă de relaxare sau o zonă pentru citit sau birou de lucru.

Poți opta pentru orice piesă de mobilier, excluzând bineînțeles păturile și sifonierele, atât timp cât nu încarci prea mult spațiul și respecți stilul de design ales.

Personalizează spațiul folosind elemente decorative precum pernele ornament, vaze  sau ghivece cu flori, tablouri sau chiar tapet, dar și lumini.

Amenajarea unui hol mare

Echilibrul este cuvântul de ordine atunci când vine vorba de amenajarea unui hol mare.

Astfel, trebuie să ai în vedere tot timpul să existe un echilibru între partea estetică și partea  funcțională. Chiar dacă spațiul este generos, nu exagera cu mobila. Nu-l aglomera.

Spațiul generos al holului îți oferă posibilitatea unei personalizări deosebite. Astfel, poți opta pentru o piesă de artă, cum ar fi o piesă de mobilier sau un tablou ori o piramidă de tablouri cu tematică similară sau, din contră, cât mai diferită, pentru a scoate în evidență stilul de design eclectic, etc. Apoi pune în evidență aceste elemente cu ajutorul luminilor.

dressing mobila la comanda hol

Amenajarea unui hol mic

Amenajarea unui hol mic este o adevărată provocare. În general, holul trebuie să includă cuierul de haine și pantofarul. Optează pentru piese cât mai înguste. Așează piesele de mobilier mai degrabă pe verticală decât pe orizontală.

Optează pentru culori cât mai deschise, oglinzi și asigură-te de o bună iluminare a holului mic.

Amenajarea holului în funcție de stilul de design

Designul holului, fie mare, fie mic, fie pătrat, fie dreptunghiular, este foarte important. Așa cum spuneam, este locul pe care-l vedem primul atunci când venim acasă și ultimul atunci când părăsim locuința, iar designul acestuia poate face diferența în modul în care ne face să ne simțim.

Pentru a crea un spațiu primitor și armonios, atât pentru tine și familia ta, cât și pentru oaspeți, designul holului trebuie să țină cont de stilul de design al întregii locuințe.

Amenajarea holului în stil modern

Atunci când designul holului este unul modern trebuie să ai în vedere că acest stil de design este caracterizat prin liniile fine ale mobilierului și sentimentul de curat.

Amenajarea holului în stil contemporan

Stilul de design contemporan are la bază noțiunea de claritate, ordine, linii drepte și mobilier cu forme geometrice și margini bine delimitate. Exclude din amenajare orice obiect inutil. Apelează la culori neutre sau non-culori. Optează pentru pardoseală din plăci ceramice sau parchet laminat, iar pentru iluminat folosește lustre, aplice sau spoturi.

Amenajarea holului în stilul vintage

Stilul de design vintage trimite cu gândul la nostalgia și romantismul din trecut. Optează  pentru un mobilier cu un aspect ușor uzat și culori pastelate. Folosește pentru decor obiecte din cupru sau bronz, veioze cu aspect vintage, elemente care să te trimită cu gândul la trecut, dar să creeze un sentiment cald, plăcut.

Amenajarea holului în stilul minimalist

Stilul minimalist implică o decorare minimă și pune accent pe funcționalitate. Detaliile nesemnificative nu-și au rostul în designul minimalist al holului.

Amenajarea holului în stil rustic

Stilul rustic pune accent pe materiale precum lemnul, răchita și fierul. Mobilierul din lemn și obiectele cu un aspect nefinisat sunt caracteristice acestui stil. Optează pentru un cufăr, o consolă simplă cu picior din lemn, tablouri cu rame din lemn nefinisat, pentru a pune în evidență acest stil.

Amenajarea holului în stilul shabby chic

Stilul shabby chic poate crea o primă impresie greu de uitat, de aceea este o opțiune populară. Trăsăturile caracteristice acestui stil sunt reprezentate de mobila cu aspect antichizat sau vintage, culorile pastelate și imprimeurile florale, precum și elementele de ornament, precum etajerele de colț din fier forjat pe care poți așeza ghivece de flori, sau fotografii, perne cu margini dantelate, etc.

Alte sfaturi utile în amenajarea holului

Ia în considerare și următoarele sfaturi, care te vor ajuta să redescoperi atât utilitatea cât și frumusețea unuia dintre cele mai subestimate spații din locuința ta, holul:

  • Ușa holului

Evidențiază intrarea în locuință vopsind ușa de la intrare într-o culoare îndrăzneață sau adăugând o textură sau un model unic ușii în sine.

  • Iluminatul

luminatul amplasat strategic poate îmbunătăți atmosfera intrării și poate crea o atmosferă primitoare. Ia în considerare utilizarea luminii suspendate, aplicele de perete sau chiar un candelabru de excepție.

Optează pentru corpuri de iluminat special concepute pentru un hol întunecos și  amplasează-le pe mai multe nivele de înălțime, astfel încât acestea să lumineze într-un mod plăcut și în straturi holul.

Un hol de intrare strategic iluminat dă tonul corect întregii locuințe și creează o atmosferă pozitivă.

  • Depozitare funcțională

Apelează la un sistem de depozitare încorporat unde poți păstra lucruri precum pantofii, umbrelele și gențile organizate și ferite vederii.

  • Scaune

Adăugă o bancă, un scaun sau chiar o canapea mică pentru a oferi un loc confortabil în care să te așezi în timp ce-ți pui sau scoți pantofii.

  • Plante

Adaugă o notă de verdeață plasând plante în ghivece sau plante suspendate la  intrare. Acest lucru poate crea o atmosferă proaspătă și primitoare.

  • Opere de artă

Agață lucrări de artă sau fotografii pe pereți pentru a crea un punct focal și pentru a adăuga personalitate spațiului.

  • Oglinzi

Instalează o oglindă mare sau o serie de oglinzi mai mici pentru a reflecta lumina și a crea iluzia unui spațiu mai mare.

Optează pentru o oglindă decorativă, cu rame metalice, pentru a dinamiza spațiul.

hol amenajat cu dressing oglinzi
  • Perete de accent

Folosește tapet, o culoare îndrăzneață de vopsea sau panouri de perete texturate pentru a crea un perete de valoare în hol.

  • Pardoseală

Alege un material de pardoseală care este atât durabil, cât și atrăgător din punct de vedere vizual, cum ar fi plăcile ceramice sau piatra naturală.

  • Covoare

Indiferent de tipul podelelor și de dimensiunea holului, adaugă covoare în hol. Acestea vor da căldură și personalitate locului.

  • Personalizează cu decorațiuni

Adaugă accente decorative, cum ar fi sculpturi, vaze sau boluri decorative pentru a adăuga o notă personală spațiului.

  • Ordine

Un hol bine organizat și amenajat, fără haine sau încălțăminte lăsate la întâmplare, dă impresia de ordine în toată casa.

O atmosferă armonioasă,  plăcută, în holul de la intrare, dar și în cele de trecere, de legătură, fac orice locuință mai frumoasă, indiferent de dimensiunile acesteia.

Există multe moduri de a amenaja holul casei, iar posibilitățile sunt multiple. Fie că mergi pentru un aspect minimalist sau unul mai ornamentat, cel mai important lucru este să creezi un spațiu care să fie primitor, atât pentru tine și familia ta, cât și pentru oaspeții tăi.

Încorporând elemente care reflectă stilul și gustul tău personal, îți poți transforma intrarea în locuință într-un spațiu care nu numai că dă tonul pentru tot restul casei tale, dar și care face o impresie de durată asupra tuturor celor care îi trec pragul.

Așa că acordă-ți puțin timp pentru a lua în considerare opțiunile de design disponibile și nu-ți  fie teamă să fii creativ. Creează intrarea perfectă.

Nu uita cu ajutorul unui designer de interior totul este mult mai ușor.

Suntem aici pentru tine, indiferent de ceea ce ai hotărât pentru amenajarea holului tău.

Contact – JIF Interiors

YOUR COMMENT