Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă profesia de designer de interior?
În capitala României, din ce în ce mai mulți bucureșteni caută designeri de interior, capabili să creeze spații personalizate. Majoritatea oamenilor vor să locuiască și să lucreze în spații confortabile și plăcute.
Pandemia a scos la iveală apetitul românilor pentru frumos și spațiu de mișcare. Ei s-au uitat cu atenție la apartamentele în care trăiau și au descoperit că se putea mult mai bine. Au început să caute designeri de interior, care să-i ajute să amenajeze apartamente, case, spații de lucru, pensiuni, vile și chiar hoteluri. Așadar, au apărut întrebări precum „ce înseamnă designer” sau „cât costă serviciul unui designer”.
Ne-am gândit să scriem un articol care să includă răspunsuri la aceste întrebări și nu numai. Ele sunt prezente în comunitățile românești de design interior și amenajări interioare. Vom încerca să oferim informații utile, menite să vă ajute să înțelegi lucruri importante despre ce înseamnă să fi un designer creativ în România.
Ce este un designer de interior?
Fiecare spațiu de interior trebuie să spună o poveste despre cel care îl deține. Un designer de interior este un profesionist specialist în proiectarea, implementarea și decorarea unui spațiu specific. El sau ea, își folosește experiența acumulată de-a lungul anilor pentru a crea interioarele unor spații rezidențiale, comerciale sau chiar și industriale.
Fiecare spațiu este unic și necesită o abordare specifică. Designerul poate recunoaște cu ușurință caracteristicile spațiilor interioare, adaptând planuri de execuție pentru îndeplinirea obiectivelor expuse de client.
Folosindu-și creativitatea și expertiza acumulată de-a lungul anilor, designerul de interior poate transforma orice spațiu într-o experiență. Din acest motiv, clientul trebuie să explice ceea ce își dorește în detalii utile și clare. Fără o descriere corectă a ceea ce dorește să obțină clientul de la spațiul deținut, designerul nu o să reușească să-și ducă la bun sfârșit proiectul. Comunicarea este esențială în dezvoltarea unui proiect de design.
Care sunt responsabilitățile unui designer de interior?
- 1. Evaluează nevoile și cerințele clientului;
- 2. Dezvoltă un plan de design în conformitate cu așteptările clientului;
- 3. Proiectarea planului, având în vedere particularitățile spațiului disponibil și alegerea paletei de culori și a materialelor necesare pentru începerea proiectului;
- 4. Selectarea, conceperea și execuția pieselor de mobilier și a elementelor decorative specifice fiecărui spațiu; Pregătirea altor elemente necesare pentru implementarea planului de design;
- 5. Colaborarea cu echipa de constructori, electricieni și instalatori pentru respectarea fazelor de execuție și implementarea optimă a proiectului. Fiecare echipă este responsabilă de execuția corectă a taskurilor de lucru;
- 6. Monitorizarea atentă a evoluției proiectului. Fazele de dezvoltare implică responsabilități clare, ce nu pot fi ignorate. În acest mod, designerul se asigură că sunt respectate termenele de execuție și nu se depășește bugetul alocat proiectului;
- 7. Verificarea ultimelor detalii și recepția proiectului.
Cât costă serviciul unui designer de interior?
Fiecare designer de interior are o politică de prețuri, dezvoltata in functie de mai multi factori. Ea este stabilită în conformitate cu complexitatea proiectului de design. Amenajarea unui apartament de peste 100 de mp2 costă mai mult decât amenajarea unuia de 62 de mp2. Totuși, chiar și într-un asemenea caz, prețul poate fi influențat și de calitatea materialelor folosite pentru realizarea proiectului.
Flexibilitate. Acesta este cuvântul potrivit pentru a caracteriza costul unui serviciu de design interior. De asemenea, respectarea bugetului alocat de client reprezintă un punct important, pe care nimeni nu-și permite să-l ignore. Pentru a rămâne în parametrii financiari stabiliți de clienți, designerul trebuie să fie creativ și să utilizeze inteligent resursele disponibile.
De ce sunt atât de populari designerii de interior?
Din ce în ce mai mulți români vor să locuiască în apartamente și case unice, cu amprente personalizate și extrem de greu de replicat. Cine nu vrea să stea într-o locuință confortabilă și elegantă? Aici intervine un designer, care își utilizează creativitatea, spiritul critic și setul de cunoștințe pentru a crea spații unice și personalizate. Clientul primește un proiect setat pe preferințele și stilul său de viață.
O familie are alte așteptări de la casă decât un burlac convins. Designerul recunoaște nevoile clientului și le transformă într-un proiect unic și diferit față de ceea ce există pe piață sau cel puțin incearcă. Clientul primește un produs special, pe care-l prețuiește pe măsură ce trec anii. Există case și apartamente create de designeri care încântă și astăzi prin personalitatea lor.
Un alt aspect important, rareori menționat în industrie, este funcționalitatea redată de designeri anumitor spații. Un designer cu experiență poate crea un spațiu care nu doar arată frumos, ci și asigură un nivel ridicat de funcționalitate. Cum? Designerul folosește elemente precum ergonomia, fluxul circulației, iluminarea și frecvența utilizării pentru a crea un spațiu funcțional și propice clientului.
Vom menționa și „elefantul din cameră”: valoare adăugată. Da. Creația finală sporește valoarea proprietății. Spațiul se simte și arată altfel. Designerul și-a folosit setul de cunoștințe pentru a crea un interior personalizat și plăcut, capabil să atragă atenția unor cumpărători viitori. De altfel, proprietățile create de designeri sunt preferate de cumpărătorii dornici să achiziționeze ceva cu adevărat special.
Să vorbim puțin despre confort și bunăstare
Ai ajuns la acest articol deoarece îți doreșți mai mult de la proprietatea ta. Ai nevoie de ajutor specializat pentru a crea ceva cu adevărat special. Un designer de interioare te poate ajuta să-ți îndeplinești obiectivul, mai ușor decât crezi.
Vrei un spațiu care să asigure confort dar și să contribuie la bunăstarea ta zilnică. Fie că lucrezi acasă sau petreci timp cu familia, confortul poate fi prezent în forma lucrurilor înconjurătoare. De la piese de mobilier, culori, texturi și materiale, toate sunt alese pentru a inspira relaxare și liniște. Un spațiu proiectat și implementat corespunzător poate contribui semnificativ la starea de spirit și sănătatea mentală a oamenilor care-l utilizează. Nu degeaba din ce în ce mai mulți designeri încearcă să creeze spații luminoase, care să întâmpine proprietarii zi de zi. Lumina naturală revitalizează starea generală și orientează mintea către pozitiv.
Ne bucurăm că ai ajuns la sfârșitul articolului. Sperăm că ai înțeles ce înseamnă designer de interior și de ce variază costurile de la un prestator la altul.
Cum poți lucra cu JIF Interiors?
Mai simplu ca „bună ziua”. Poți folosi pagina de contact și lasă-ne un mesaj care să conțină detalii despre proiectul tău de amenajare de interior. Răspundem rapid și cu drag.
Ne poți găsi la numărul de telefon 0720 333 741 sau la adresa de email office@jifinteriors.ro. Hai să discutăm despre proiectul tău de design!
Just say Your opinion.
YOUR COMMENT