JIF INTERIORS

Tendințele anului 2022 în designul interior

Ambianța spațiului interior joacă un rol extrem de important în viața noastră de zi cu zi. Ea poate avea un impact semnificativ asupra modului în care ne simțim sau în care acționăm.

Poate că mulți dintre noi nici nu ne dăm seama cât de mult ne influențează starea de spirit spațiul în care trăim, ne desfășurăm activitatea. Cu atât mai mult cu cât ultimii doi ani, anii de pandemie, ne-au obligat să petrecem și mai mult timp la interior.

Amenajarea spațiului interior trebuie să corespundă necesităților și stilului de viață al locuitorilor, dar, în același timp, să ofere confortul psihic și al simțurilor acestora.
Cercetările au arătat că spațiul în care trăim are un impact asupra sănătății mintale, al dispozițiilor, asupra bunăstării, a sănătății în general.

Astfel, designerii de interior se concentrează pe crearea unui spațiu care să transmită o stare de bine, atât vizual, cât și psihologic. Ei caută întotdeauna variante care să transmită o bună stare de spirit prin crearea unui echilibru între toate elementele care compun spațiul interior.

Tendințele anului 2022 în designul interior propun crearea unor spații calmante, multifuncționale, folosind materiale naturale, organice, sustenabile, culori care să amintească de natură, dar și unele culori mai îndrăznețe care să amintească de anii 70 sau a unor accente de negru. Apropierea de natură va fi accentuată și prin includerea formelor curbate, organice, inspirate din natură, dar și a plantelor de apartament.

Obiecte și spații multifuncționale

Perioada de pandemie a transformat spațiul de locuit și în spațiu de lucru. Astfel, tendința ca locuința să deservească mai multor activități se menține și în 2022. Funcționalitatea și flexibilitatea spațiului trebuie să se împletească cu estetica acestuia.

Se va folosi mobilierul multifuncțional care oferă flexibilitate, acoperă mai multe necesități și reprezintă o modalitate foarte bună de a optimiza spațiul.

Transformarea locuinței într-un spațiu multifuncțional se poate realiza prin folosirea unor despărțitoare din lemn, sticlă sau metal sau prin folosirea unor paravane.

Design biofil

Designul biofil îndeplinește dorința înnăscută a oamenilor de a se conecta cu natura. Principiile acestui concept sunt conexiunea cu mediul înconjurător, apropierea de apă, plante, animale, deschiderea către lumina naturală.

Astfel, designul interior va folosi și în anul 2022 elemente inspirate din natură, cum ar fi culorile neutre, texturile naturale și materialele sustenabile, formele organice, lumina naturală și plantele de apartament.

Iluminatul natural este esențial în 2022 oferind un plus de energie spațiului și accentuând culorile, texturile și materialele. Tavanele înalte și ferestrele mari fac posibilă pătrunderea luminii naturale în încăperi. Dar dacă încăperea nu dispune de acestea se poate opta pentru perdele cât mai transparente.

Plantele de apartament sunt recomandate a fi incluse în toate încăperile, inclusiv în baie, dormitor sau birou, atât pentru beneficiul adus vederii și ambientului, dar și pentru beneficiul adus sănătății (plantele de apartament au rol în purificarea aerului din încăpere și, mai mult, oferă o stare de bine).

Culoarea verde a plantelor contrastează plăcut cu tonurile naturale, de pământ care predomină interioarele în 2022.

Sustenabilitate

Sustenabilitatea va fi o caracteristică de bază în designul interior pentru anul 2022, dar și pentru anii ce vor urma. Aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru toți designerii de interior.

Petrecerea ultimilor doi ani mai mult acasă, în interiorul locuințelor, a condus la conștientizarea impactului pe care omul îl are asupra mediului înconjurător.

Apropierea de natură va conduce nu atât la folosirea tonurilor calde, de pământ, a materialelor și texturilor naturale, organice, plantelor de apartament, dar și la folosirea pe o scară din ce în ce mai mare a materialelor reutilizabile. Astfel, adăugarea unui element natural, pământesc se poate realiza prin obiecte de mobilier recondiționate, elemente de decor din materiale ecologice sau reciclate, folosirea materialelor naturale precum piatra, lemnul, metalul, pielea, iuta, lâna, inul, bambusul, bumbacul.

Accentele vintage și retro

Accentele vintage aduc o căldură spațiului și dau un sentiment de respect prin reutilizarea pieselor de mobilier vechi sau a antichităților.

Astfel vor fi incluse în spațiu elemente de epocă recondiționate.

Alături de piesele vintage, stilul retro al anilor 70 este o tendință în designul interior pentru anul 2022. Astfel, mobilierul (paturi, canapele, dulapuri, comode, fotolii, etc.) vor avea picioare din lemn, iar mânerele fotoliilor și canapelelor vor fi, de asemenea, din lemn.

Nuanțele neutre, maronii, tonurile de portocaliu și verde, alături de elementele retro sau vintage vor da o notă de căldură și originalitate spațiului.

Materiale și texturi naturale

Tendința anului 2022 este de a înlocui fibrele sintetice cu materialele naturale, organice, precum lemnul, piatra, lâna, inul, mătasea sau bumbacul. Folosirea acestor materiale aduce spațiul mai aproape de natură, îi adaugă căldură și creează un sentiment de confort.

Crearea unei atmosfere intime și confortabile se poate realiza și prin decorarea canapelelor și a fotoliilor cu pleduri și perne din țesături naturale, plăcute la atingere.

Culori neutre și naturale

Tendința anului 2022 va pune accent pe tonurile calde, naturale care să accentueze sentimentul de confort, de acasă. 

Folosirea tonurilor pământii, care să aducă aminte de natură, tonurile de verde-măslină , galben citron, alb sau gri-verde rămâne o tendință a anului 2022 în materie de culori. Integrarea acestor culori se poate realiza atât prin piesele de mobilier, tapet, dar și prin decorațiunile interioare.

Culoarea Very Pery sau albastru-violet, culoarea anului 2022

Institutul Pantone a declarat culoarea Very Pery ca fiind culoarea anului 2022. Aceasta reprezintă un mix de albastru cu un subton de roșu violet, nuanță similară cu cea a lavandei.

Very Pery este descrisă ca fiind o nuanță dinamică, veselă care încurajează creativitatea și inventivitatea.

Nuanțele de verde

Culoarea influențează atmosfera unui spațiu, fie ca este dată de mobilier, decorațiuni sau pereți.

Verdele este o culoare care conferă liniște, contribuie la reducerea stresului, duce cu gândul la natură, revitalizează.

Nuanțele de verde pot fi combinate cu nuanțele neutre, naturale sau pastelate în vederea creării unei atmosfere calde.

Accentele de negru

Cu toate că nuanțele naturale vor predomina în anul 2022, accentele de negru suscită un interes prin contrastul pe care îl aduc în combinație cu acestea. Chiar dacă sunt folosite în doze mici, accentele negre sunt puternice.

Accentele negre se pot regăsi în cadrele corpurilor de iluminat, uși, mânere, aparate electrocasnice, obiecte de feronerie, ornamente și decorațiuni, dar și în obiecte mici de mobilier, precum un taburet sau o măsuță cu care se dorește a se accentua un anumit spațiu dintr-o încăpere.

Podele deschise la culoare

Și în anul 2022, podelele deschise la culoare vor continua să fie în tendințe. Acestea au avantajul că reflectă lumina naturală creând astfel impresia unui spațiu mai mare, mai aerisit. Folosirea materialelor de esență tare conferă acestora durabilitate și sustenabilitate.

Mobilierul curbat

Piesele de mobilier și elementele de decor cu margini rotunjite, cu forme sinuoase asimetrice, inspirate din natură vor predomina în tendințele anului 2022. Astfel, designerii recomandă utilizarea pieselor de mobilier, precum o canapea sau un fotoliu cu margini rotunjite, o masă de dining sau o măsuță de cafea de formă rotundă sau alte piese de mobilier pentru care liniile curbe sunt ceva neobișnuit, precum și decorațiuni cu margini rotunjite, sinuoase care să ofere un aer cald, primitor încăperii.

Marginile curbate sunt conștientizate ca fiind sigure, prietenoase și primitoare.

Locul de meditație

Conștientizarea profundă a impactului pe care spațiul îl are asupra emoțiilor, bunăstării, a sănătății în general, va conduce la crearea spațiilor care au legătură cu personalitatea, interesele și hobby-urile celor care le locuiesc.

Crearea unui sanctuar confortabil, în care „să-ți încarci bateriile „se poate realiza prin integrarea elementelor de decor reconfortante, dar înălțătoare, lucrări de artă, perne moi, o măsuță, un covoraș colorat, etc.

Terasa

Aerul proaspăt este o necesitate, de aceea în anul 2022 se va pune accent pe spațiile deschise, dar și pe terasele închise, de iarnă. Designerii se concentrează pe crearea unor oaze care să corespundă nevoilor de relaxare și distracție ale locatarilor.

Cum și mobilierul de terasă urmează trendul de durabilitate, sustenabilitate și stil incontestabil, se pot folosi materiale naturale precum marmura, lemnul, ratanul, frânghia, materialele textile, dar și materialele reciclabile. Bineînțeles, plantele verzi alături de alte elemente de decor vor întregi spațiul creând acel sentiment de confort, de acasă. 

Deoarece o mare parte a timpului o petrecem la interior, amenajarea acestuia are o importanță majoră. Spațiul în care trăim și ne desfășurăm activitățile de zi cu zi are un impact puternic asupra psihicului, dispoziției și joacă un rol major în comportamentul nostru.

Iluminatul, paletele de culori, materialele, piesele de mobilier, elementele de decor interacționează cu simțurile noastre generând un spectru variat de trăiri, de sentimente și practici. 

Spațiul în care trăim ne poate influența semnificativ modul în care ne simțim sau acționăm. Astfel, amenajarea spațiului interior trebuie să corespundă nevoilor psihologice și sociale ale locatarilor.

Urmează să-ți amenajezi locuința și ești în impas? Apelează cu încredere la un profesionist. Echipa JIF Interiors te poate ajuta în crearea spațiului la care visezi ținând cont, bineînțeles, de preferințele tale și nu în ultimul rând de bugetul de care dispui.

Hai să vorbim despre proiectul tău → Contactează-ne

CATEGORIES:

YOUR COMMENT