JIF INTERIORS

10 pași în amenajarea unei locuințe

Dacă ai intrat în posesia unei locuințe, felicitări! Primul pas în obținerea unui „loc al tău” a fost făcut. Dar acum începe provocarea. Dacă tot timpul ai visat cum o să fie, cum o să arate, cum o să te simți în casa ta, acum e timpul să pui în practică ceea ce ai visat. S-ar putea să descoperi că nu este așa de simplu.

Alegerea designului pentru locuința ta trebuie să se realizeze ținând cont de personalitatea ta, de preferințele tale, de modul în care vrei să utilizezi camerele locuinței și nu în ultimul rând de bugetul de care dispui.

Alegerea elementelor care să compună un tot unitar poate constitui o mare provocare a designului interior. Alegerea culorilor, texturilor, mobilei, decorațiunilor și accesoriilor ar trebui făcute cu mare atenție astfel încât să arate bine dar să și corespundă necesităților și stilului locatarilor.

Interiorul locuinței trebuie să fie nu numai funcțional ci să te facă să te simți bine, fericit. 

Cheia succesului în amenajarea unei locuințe ar putea să constea în planificarea ei:

1. Înțelegerea spațiului și a cerințelor

Primul pas de care trebuie să ții cont în amenajarea unei locuințe este reprezentat de necesitățile locatarilor și înțelegerea spațiului.

„Acasă” reprezintă locul unde îți petreci mare parte din timp, unde vrei să te simți bine alături de cei dragi, de aceea este foarte important ca spațiul de care dispune locuința să fie distribuit astfel încât să corespundă necesităților de spațiu personal, dar și de desfășurare a anumitor activități.

Astfel, că prima întrebare la care trebuie să răspunzi este legată de necesitățile tale și ale familiei tale și rolul pe care-l atribui fiecărei camere a locuinței astfel încât acestea să deservească necesităților.

Gândește-te bine la funcțiunile pe care le atribui fiecărui spațiu, dar și la logica înlănțuirii acestora, la fluxurile de circulație în interiorul locuinței.

Este important sa ai un plan clar cu dorințele tale, pe care îl poți împărtăși ulterior cu designerul de interior, care te va ajuta să transformi conceptul de „casă” în „acasă”.

2. Planificarea bugetului

Al doilea pas foarte important în amenajarea unei locuințe îl reprezintă stabilirea bugetului pentru aceasta. După ce ai stabilit suma totală, este bine să o împărți pentru fiecare cameră și pentru bucătărie separat. Aici trebuie să ții cont de dimensiunile camerelor, de destinația acestora, de tipul de mobilier și decorațiuni pentru fiecare cameră în parte.

În împărțirea bugetului trebuie să ții cont nu numai de prețul materialelor, mobilei, electronicelor și electrocasnicelor, decorațiunilor și accesoriilor, dar și de plata manoperei pentru fiecare lucrare în parte.

Astfel, trebuie să împarți bugetul pe secțiuni, în funcție de necesități și dorințe:

  • instalații – poate dorești să schimbi sau să aduci îmbunătățiri instalațiilor electrice, termice sau sanitare
  • finisaje – pardoseală, zugrăveli
  • mobilier
  • decorațiuni interioare și accesorii
  • dotări – electronice, electrocasnice, corpuri de iluminat, etc.

La acestea se adaugă, bineînțeles, costul manoperei pentru fiecare lucrare în parte.

3. Stilul tău

Amenajarea unei locuințe trebuie să fie pe placul tuturor locatarilor și să țină cont de preferințele, necesitățile și pasiunile fiecărui membru al familiei, de aceea este important ca fiecare locatar al noii locuințe să aibă un spațiu alocat, un colțișor în care să se regăsească.

De asemenea, stilul de design interior trebuie să fie în concordanță cu personalitatea fiecăruia.

Este bine să alegi stilul de design interior care ți se potrivește și nu neapărat cel care este la modă deoarece ce este la modă anul acesta poate să nu se mențină și anul viitor.

Astfel, poți alege în amenajarea locuinței mai multe stiluri care să se îmbine și să se completeze reciproc în vederea satisfacerii necesităților fiecărui locatar, dar, în același timp să încânte ochiul. Bineînțeles, ești liber să-ți folosești imaginația în vederea obținerii efectului dorit și anume, indiferent de stilul adoptat atunci când pășești pragul locuinței tale, aceasta trebuie să îți dea o stare de bine.

Designerul de interior cu care vei lucra te va ajuta să pui în practică toate acestea.

4. Alegerea designerului de interior și dezvoltarea propriu-zisă a designului locuinței

Alegerea să lucrezi cu un designer de interior în vederea amenajării locuinței ar trebui să fie o prioritate. Acesta poate duce la bun sfârșit întregul concept pe care-l ai în minte privind spațiul, poate contribui atât cu sugestii și sfaturi pe parcursul fiecărei etape de amenajare, dar poate veni și cu idei atipice, dar care să corespundă dorințelor tale.

Designerul de interior va studia spațiul de care dispune locuința, va ține cont de dorințele tale și de bugetul de care dispui. De asemenea, el va supraveghea și munca echipelor de execuție astfel încât proiectul să fie respectat în cele mai mici detalii.

După ce i-ai relatat designerului ceea ce îți dorești acesta va trece la măsurarea spațiului de amenajat și efectuarea planului de amenajare. El va realiza un design virtual, 3D, al spațiului. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine modul de utilizare și proporțiile spațiului de amenajat. 

Apoi, împreună cu designerul de interior veți parcurge următorii pași în amenajarea locuinței.

5. Planificarea iluminatului

Iluminatul joacă un rol important în amenajarea spațiului el putând evidenția toate caracteristicile arhitecturale și de design, de la tavan până în podea. 

Identificarea surselor celui mai bun iluminat natural este un pas extrem de important, în funcție de aceasta vei hotărî unde să plasezi sursele artificiale de iluminat. 

În funcție de planul de design care să cuprindă amplasarea pieselor de mobilier, alege locul fiecărei surse de iluminat fără să omiți zonele pentru citit, dar și zonele unde vrei să ai lumina perfectă, pe blaturile de lucru din bucătărie, de exemplu.

Iluminatul artificial poate modela spațiul conferindu-i o atmosferă aparte și desigur, poate evidenția culorile, materialele și texturile folosite în amenajarea spațiului.

Poți opta pentru mai multe soluții de iluminat astfel încât un anumit spațiu sa fie luminat total sau parțial. De asemenea, poți opta pentru iluminarea unui anumit obiect astfel încât acesta să reprezinte punctul de atracție al spațiului respectiv.

Discută toate aceste aspecte cu designerul și ia în calcul și variantele propuse de acesta.

6. Alegerea culorilor

Culoarea joacă un rol important în designul interior, ea influențează emoțiile și poate transforma spațiul.

Alegerea culorilor pentru pereți este o parte interesantă în procesul de amenajare a locuinței.

Este bine să alegi culorile în funcție de propriile preferințele, dar ține cont ca acestea trebuie să se potrivească și cu iluminatul, mobilierul, podelele, ușile și decorațiunile interioare.

Dacă dorești sa dai pereților un finisaj texturat ar fi bine să te interesezi de diversele finisaje de vopsea.

Încearcă să vizualizezi cum ar arăta diverse culori și tonurile de culoare în spațiul supus amenajării. Gândește-te cum te simți înconjurat de anumite culori și ce emoții vrei să provoace  acestea în locuința ta. Va trebui să iei în considerare nu numai culoarea pereților și tavanului, dar și impactul tuturor nuanțelor în designul interior al spațiului, fie ca este vorba de mobilier, covoare, decorațiuni, tablouri, etc.

Și aici designerul de interior o să-și arate iscusința deoarece el cunoaște semnificația diferitelor culori și a îmbinării acestora, precum și efectele psihologice produse de acestea. Astfel, în funcție de culorile folosite starea ta de spirit se poate schimba, o cameră poate să pară mai mare și mai luminoasă sau poți crea o atmosferă mai intimă.

7. Alegerea podelei potrivite

Alegerea podelei potrivite pentru spațiul supus amenajării poate fi o sarcină un pic mai dificilă. Este bine să te informezi înainte despre diferitele tipuri de pardoseli, de avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Poți alege între podelele din lemn masiv, din parchet laminat sau gresie. Este bine ca atunci când alegi materialul din care va fi pardoseala băii să iei în calcul nu numai culoarea acesteia, dar și faptul dacă este alunecoasă sau nu.

Da, culoarea are un rol important și în alegerea pardoselii. Este important sa ții cont de culoarea pardoselii, mai ales că suprafața ei este aproximativ egală cu cea a tavanului. Mai mult, este esențial ca podelele și pereții să se potrivească, deoarece acestea sunt două dintre suprafețele cele mai mari ale spațiului, astfel culoarea fiecăruia trebuie să o completeze pe cealaltă. Încearcă să alegi o culoare care să contrasteze oarecum cu pereții, poate fi cu unul sau două tonuri mai închisă sau mai deschisă. De asemenea, trebuie să iei în calcul și modul în care lumina naturală și cea artificială se vor reflecta în podea.

Dacă optezi pentru o pardoseală cu model, de exemplu în baie sau bucătărie, atunci, obținerea unui echilibru corect este esențial deoarece dorești ca podeaua să fie principalul aspect decorativ al acelui spațiu. 

8. Alegerea pieselor de mobilier

Înainte de a comanda sau cumpăra mobilierul gândește-te la scopul acestuia și al spațiului. Frumusețea mobilierului trebuie să se îmbine perfect cu utilitatea lui. Astfel, dacă spațiul este mic, asigură-te că mobilierul ales are suficiente spații de depozitare.

Încearcă să nu folosești piese de mobilier doar ca să umpli inutil un spațiu. Poți opta pentru soluții de amenajare care să prezinte simetrie. Aceasta poate fi un truc foarte util atunci când vrei să lărgești spectrul vizual. De asemenea, în alegerea pieselor de mobilier trebuie să ții cont de stilul de viață al locatarilor spațiului care se amenajează.

Optează pentru un mobilier care să se potrivească cu designul interior al întregului spațiu. Și, din nou, iscusința și priceperea designerului își vor arăta valoarea și la acest capitol. Nu ezita să iei în considerare toate sugestiile și sfaturile lui. Nu vei fi dezamăgit.

9. Alegerea accesoriilor și decorațiunilor interioare

Alegerea accesoriilor pentru casă și mobilier poate fi distractivă.

Poți folosi lucrări de artă pentru a adăuga straturi pereților și covoare pentru podele. Alege perdele și draperii care să se potrivească, să fie în armonie cu restul spațiului. Perdelele ar trebui să fie dintr-un material transparent, fluide, să permită luminii naturale să treacă.

Indiferent dacă spațiul este colorat îndrăzneț sau dacă este neutru, textura materialelor va fi cea care va crea o schemă diversă și incitantă. Poți folosi diverse ornamente care să dea culoare și căldură, să personalizeze spațiul.

Din nou, trebuie să ții cont și în alegerea decorațiunilor de interior, de faptul că amenajarea locuinței trebuie să fie pe placul tuturor locatarilor, fiecare membru al familiei trebuie să aibă un colțișor care să îl reprezinte. Și la acest capitol designerul de interior va veni cu bagajul de cunoștințe și experiență pentru materializarea dorințelor tale.

10. Instalarea și verificarea lucrărilor

Planul de design interior este gata, finisajele pentru pereți, tavane, podele sunt alese, mobila, de asemenea. Nu rămâne decât ca echipele de meșteri să intre și să își facă treaba, bineînțeles sub supravegherea ta și a designerului pentru a te asigura ca totul merge conform planului. Urmărește finalizarea fiecărei lucrări în parte. Asigură-te de lustruirea lemnului, finisajul vopselelor și al mobilierului, rezistența mânerelor fiecărui dulap, finisarea colțului fiecărei încăperi, poziția tuturor corpurilor de iluminat, etc.

Pas cu pas urmărești visul care se transformă în realitate.

Succes!

Alegând să lucrezi cu un designer de interior în amenajarea locuinței tale, fie că este vorba despre o locuință nouă, o casă sau un apartament, fie că este vorba de reamenajarea unui spațiu mai vechi, nu numai că vei salva mult timp și bani, dar și nervi.

Hai să vorbim despre proiectul tău → Contactează-ne

YOUR COMMENT