Împrumutat din engleză, cuvântul dressing (dressing room) reprezintă un spațiu separat, de obicei o încăpere separată, de diferite dimensiuni, unde sunt depozitate articolele vestimentare, (îmbrăcăminte, încălțăminte și, dacă spațiul o permite, chiar și accesoriile) și unde te poți îmbrăca.
La noi, termenul dressing este folosit și pentru dulapurile sau șifonierele de dimensiuni mai mari sau alte spații mai mici, precum o cămară sau debara, transformate în dressing. În aceste spații nu te poți îmbrăca, dar pot reprezenta soluția ideală pentru depozitarea articolelor vestimentare.
Și chiar dacă spațiul tău de locuit nu este prea generos și îți faci griji că nu vei reuși să-ți amenajezi dressingul la care visezi, împreună cu un designer de interior chiar vei reuși acest lucru.
Designerul de interior poate veni cu o serie de idei, de trucuri de amenajare, compartimentare și organizare astfel încât să-ți satisfacă toate dorințele, indiferent de dimensiunile spațiului alocat.
Întreabă un designer despre proiectul tău.
Avantajele unui dressing făcut la comandă
Principalul avantaj al unui dressing făcut la comandă îl reprezintă faptul că acesta va corespunde întocmai propriilor nevoi, dorințe, așteptări și, nu în ultimul rând, stilului tău de viață.
Iată de ce recomandăm noi dressingul făcut la comandă:
- poți personaliza dressingul – în funcție de stilul tău de viață, poți compartimenta și organiza spațiul, astfel poți aloca un spațiu mai mare hainelor care vor atârna pe umerașe sau celor care vor fi împăturite, poți opta pentru compartimente destinate accesoriilor, lenjeriei, încălțămintei, etc
- un dressing realizat conform cerințelor și necesităților tale te va ajuta să economisești timp – nu vei mai alerga prin toată casa după o piesă vestimentară dacă îți organizezi spațiul după o serie de criterii care să te ajute să găsești cu ușurință diverse lucruri
- poți alege materiale, modelele, culorile, finisajele care să se potrivească cu gusturile tale și cu designul întregii case
- întreținerea mai facilă – construirea dressingului din podea până în tavan poate face mai ușoară întreținerea acestuia (praful intră mai greu)
- poți alege un iluminat care să-ți ofere lumina necesară pentru a vedea în toate spațiile dressingului
- la comandă, poți construi un dressing care să țină cont de bugetul tău
- nu în ultimul rând, dressingul făcut la comandă îți poate aduce un confort psihic prin faptul că corespunde nevoilor tale atât din punct de estetic cât și din punct de vedere funcțional – faptul că îți place ceea ce vezi și că având toate piesele vestimentare și accesoriile bine organizate îți poate asigura un confort psihologic (îți poți începe ziua zâmbind și nu căutând stresat o anumită piesă vestimentară pe care ai uitat unde ai pus-o).
Aruncă o privire la dressing-urile realizate de echipa JIF Interiors.
Amenajarea dressingului în funcție de dimensiuni
Indiferent de dimensiuni, dressingul trebuie să corespundă nevoilor tale, astfel, acesta trebuie gândit foarte bine de la început.
Amenajarea unui dressing mic
Cu toți probabil că visăm la un dressing mare, spațios, în care să intrăm și să ne simțim ca într-un magazin de lux, dar realitatea, de cele mai multe ori, este alta. Nu trebuie să fii descurajat. Chiar dacă locuința ta nu este foarte generoasă din punct de vedere al spațiului, tot poți amenaja un dressing, care chiar dacă nu arată ca în filme, poate fi la fel de eficient ca unul mare. Bineînțeles, cu ajutorul unui designer această etapă poate fi una mult mai ușoară.
Este important să adaptezi dimensiunile dressingului la dimensiunile locuinței. Chiar dacă spațiul locuinței nu este unul generos, acest lucru nu trebuie să-ți taie din entuziasm. O planificare atentă, o compartimentare riguroasă, te pot ajuta să te asiguri că profiți la maximum de spațiul existent pentru a maximiza fiecare centimetru. Organizează spațiul dressingului astfel încât să ai un acces facil la piesele vestimentare pe care le folosești mai des și creează compartimente unde să depozitezi piesele în funcție de sezon sau pe care le folosești mai rar.
Deoarece spațiul nu o permite, nu poți folosi obiecte decorative, dar poți oricând să folosești lumini și oglinzi pentru a da dressingului un plus de personalitate.
Amenajarea unui dressing mare
Altfel stau lucrurile când spațiul îți permite amenajarea unui dressing mare, spațios. Aici ai libertatea de a fi cât de creativ poți, bineînțeles ținând cont de destinația principală a dressingului și anume aceea de depozitare.
Pe lângă rafturi, cuiere, umerașe, dressingul de mari dimensiuni îți poate permite folosirea elementelor de decor, ba chiar introducerea altor piese de mobilier cum ar fi fotolii, o măsuță de toaletă, o masă de călcat, sau chiar o canapea.
Stilul dressingului de mari dimensiuni, de tip „walk-in”, ar trebui să fie în concordanță cu stilul regăsit în restul casei.
Cum alegi locul în care amenajezi dressingul
Dacă îți construiești o casă, cu siguranță vei aloca un spațiu pentru un dressing generos, dar atunci când locuința nu este prea mare, de cele mai multe ori dressingul îl reprezintă un mare dulap în dormitor, sau un spațiu special amenajat în hol, mansardă sau debara.
Dressingul de tip walk-in
Atunci când spațiul o permite amenajarea dressingului se poate realiza după bunul plac, poți integra obiecte de mobilier și poți decora folosind tablouri, vaze cu flori, sau alte elemente de decor.
De asemenea, iluminatul joacă un rol important în amenajarea dressingului, atât pentru a vizualiza cât mai repede și cât mai bine piesele, cât și din punct de vedere decorativ, contribuie la crearea atmosferei.
Avantajul unui dressing mare îl reprezintă faptul că îți poți organiza piesele vestimentare în funcție de anotimp, culori, categorii, etc. Poți avea un spațiu separat pentru încălțăminte, un compartiment destinat accesoriilor, altul pentru bijuterii, etc.
Dressingul în dormitor
De cele mai multe ori dressingul îl regăsim în dormitor.
Dacă încăperea este mare, poți opta pentru un dulap amplasat pe un perete, de la un capăt la celălalt, din podea până în tavan. Acesta poate avea uși sau poate fi mascat cu ajutorul unor draperii.
Dressingul în debara
Dacă locuința ta dispune de o debara ferită de umezeală și igrasie, o poți transforma în dressing.
Dressingul în debara poate fi o soluție foarte bună pentru apartamentele de dimensiuni mici, ale căror dormitoare sunt mai puțin generoase ca spațiu.
Deși debaraua pare mică, ea poate fi transformată într-un dressing cochet, elegant și bine organizat. Poți monta rafturi de sus până jos, poți crea un loc destinat umerașelor, iar pe ușă poți monta un pantofar.
Dressingul în hol
Dacă dimensiunile holului îți permit, poți amenaja aici un dressing cu spații destinate umerașelor, compartimente pentru hainele împăturite, pentru încălțăminte sau pentru accesorii.
Dacă, în schimb, spațiul nu îți permite, poți amenaja un dressing mic pentru piesele vestimentare, încălțămintea și accesoriile pe care le folosești cel mai des.
Dressingul în mansardă
Mansarda poate reprezenta o soluție salvatoare în cazul familiilor numeroase sau pentru pasionații de modă care au multe piese vestimentare.
Aici poți renunța la dulapurile masive și poți recurge doar la rafturi, atât pentru haine cât și pentru încălțăminte, astfel încât orice piesă vestimentară sau pantof pot fi zărite cu ușurință. Mai mult, poți crea și un spațiu de relaxare prin adăugarea unor fotolii sau o canapea.
Dressingul în balcon
Amenajarea dressingului în balcon poate fi o opțiune atunci când acesta este în continuarea dormitorului și când dimensiunea acestei încăperi nu permite amenajarea unui dressing. Astfel, poți recurge la montarea unor rafturi, sau a unui dulap, dacă spațiul o permite.
Bineînțeles, balconul trebuie să fie închis.
Idei de organizare a dressingului
- În amenajarea dressingului poți ține cont și de câteva sfaturi:
- înainte de a trece la amenajarea dressingului gândește-te bine la ce piese vestimentare ai, care predomină, ce porți mai des, etc. astfel încât să acorzi spațiul necesar fiecărei categorii de piese
- dacă împarți dressingul cu partenerul, o idee bună este ca acesta să fie compus din două spații net delimitate; acestea pot fi în oglindă sau în funcție de necesitățile fiecăruia
- separă hainele în funcție de sezon, astfel nu vei mai pierde timpul căutând printre articolele nepotrivite sezonului
- alocă barele superioare de umerașe pentru cămăși, geci, sacouri, iar pe barele inferioare așează umerașele cu pantaloni și fuste
- pentru rochii trebuie să acorzi un spațiu mai înalt
- poți organiza piesele vestimentare și după culori, astfel vei putea vedea cu ușurință ce piesă se potrivește cu o alta
- poți organiza îmbrăcămintea, dar și încălțămintea și accesoriile, în funcție de destinația acestora (serviciu, sport, haine elegante, etc.)
- acordă un spațiu articolelor de lenjerie intimă și șosetelor; poți opta pentru sertare sau pentru cutii, coșulețe de depozitare, așezate pe rafturi
- pentru bijuterii, ceasuri, poți aloca un spațiu special
- pentru încălțăminte poți opta pentru un compartiment separat așezat fie vertical, fie orizontal sub compartimentul destinat hainelor
- ușile dressingului pot fi placate cu oglinzi, care, pe lângă rolul lor practic, pot da impresia de un spațiu mai mare și mai luminos.
Principala preocupare în amenajarea dressingului o reprezintă, fără doar și poate, obținerea unui spațiu suficient de depozitare.
Indiferent de spațiul de care dispui, o planificare inteligentă, atentă, te poate ajuta să maximizezi fiecare centimetru.
Nu în ultimul rând, amenajarea dressingului trebuie să țină cont de stilul de viață și de prioritățile fiecărei persoane în parte.
Amenajarea dressingului poate deveni mult mai ușoară și mult mai plăcută dacă apelezi la un designer de interior.
Contactează-ne și hai să ne povestești despre dressingul tău de vis.
YOUR COMMENT