JIF INTERIORS

Cum să-ți amenajezi bucătăria de vis

Bucătăria, reprezintă un spațiu special al locuinței, unde îți petreci o mare parte din timp, de aceea amenajarea ei necesită toată atenția.

Denumită și „inima casei”, bucătăria este locul central unde membrii familiei se reunesc dimineața pentru micul dejun și pentru a-și împărtăși planurile pentru noua zi, și seara pentru pregătirea cinei.

Astfel, pe lângă facilitățile de preparare a meselor delicioase, bucătăria trebuie să fie și un spațiu care să încânte privirea, unde să te simți bine.

În ultimul timp, românii optează din ce în ce mai mult la bucătăriile „open space” de tip american, de aceea designul acestor spații trebuie să se îmbine armonios cu zona de luat masa și zona de relaxare.

Înainte de amenajarea bucătăriei este bine să iei în considerare câteva aspecte, și anume:

Care sunt elementele pe care dorești să le incluzi în bucătăria visurilor tale

Înainte de a face planul noii tale bucătării este bine să te gândești la ce elemente vrei să incluzi.

Cele trei elemente de bază într-o bucătărie sunt plita pentru gătit, chiuveta și frigiderul. Acestea formează triunghiul de lucru, iar pentru a avea un acces facil la ele și pentru a eficientiza pregătirea mesei, nu trebuie așezate la o distanță mare unul față de celălalt.

Apoi trebuie să te gândești la celelalte elemente pe care vrei să le incluzi în bucătărie. Obiectele electrocasnice, dulapurile, blaturile, poate o insulă de bucătărie, obiectele de iluminat, obiectele de decor, etc.

Cum vrei să arate bucătăria? Ce design îți dorești?

Înainte de a lua o hotărâre cu privire la aspectul viitoarei tale bucătării este bine să te gândești și la următoarele:

  • cum o să folosești acest spațiu – amenajarea bucătăriei ar trebui să se muleze stilului tău de viață
  • pe lângă prepararea hranei, la ce mai folosești bucătăria – poate îți place să-ți bei cafeaua, în bucătărie în timp ce îți verifici e-mailul sau agenda, etc.
  • spațiul existent – trebuie să acorzi o atenție deosebită spațiului de lucru, dar nu uita și de relația acestuia cu o masă sau cu cu celelalte zone, atunci când este vorba de o bucătărie deschisă
  • ce va funcționa cel mai bine cu forma bucătăriei tale
  • folosește eficient fiecare spațiu, astfel încât să te asiguri ca dispui de suficient spațiu de depozitare
  • nu uita de triunghiul de lucru (aragaz, chiuvetă, frigider).

Realizează un plan detaliat al bucătăriei

După ce ai hotărât ce elemente vrei să incluzi în bucătărie, poți trece la realizarea unui plan concret al acesteia. Pentru aceasta este importantă înțelegerea spațiului pentru a profita la maximum de fiecare centimetru (lucrul cu un designer de interior îți va ușura munca).

Trebuie să te asiguri că o să dispui de suficient spațiu de depozitare. În orice bucătărie se poate crea foarte repede dezordine din cauza diverselor aparate și instrumente necesare pregătirii hranei. Acest lucru poate fi evitat dacă sortezi obiectele în funcție de frecvența cu care le folosești și dacă ai suficient spațiu pentru a le depozita.

Realizând un plan concret cu ce vrei să includă bucătăria și cum vrei să arate, îți poți face o idee despre bugetul de care ar trebui să dispui pentru ducerea la bun sfârșit a acestui plan. Astfel, trebuie să ajungi la o schemă pe care ți-o poți permite din punct de vedere financiar.

Inspiră-te, caută idei de amenajare a bucătăriei:

Bucătăria contemporană

Bucătăriile contemporane sunt bucătăriile amenajate în ton cu tendințele. Ele pot funcționa în spațiile moderne, dar și în cele de epocă, dar arată cel mai mult ca „acasă” în spațiile simple, pline de lumină. Cel mai adesea, culorile folosite sunt albul, verdele și maroul.

Insula reprezintă elementul central de decor.

Bucătăria modernă

Bucătăria modernă are aparatura electrocasnică încorporată și multe spații de depozitare. Astfel se pot adăuga suporturi pentru paharele de vin la rafturi, iar spațiul liber dintre piesele de mobilier poate fi folosit pentru sertare verticale.

Bucătăria tradițională

Bucătăriile tradiționale se potrivesc caselor de epocă, dar și celor moderne, pentru a le imprima o notă de caracter. Stilul retro emană o energie pozitivă.

Amenajarea unei bucătării tradiționale poate implica folosirea elementelor de decor precum coșurile de răchită, vasele ceramice cu motive tradiționale, covoarele țesute, ștergarele, etc.

Bucătăria în stil urban

Bucătăriile în stil urban sunt practice și rezistente și integrează piese de mobilier ce oferă spațiului un aer modern și natural. Astfel, se vor îmbina elemente din mai multe stiluri, pentru a crea un design unic. 

Aruncă o privire la bucătăriile  realizate de echipa JIF Interiors.

Alege cele mai bune materiale pentru bucătăria ta

Când alegi materiale pentru bucătăria ta, în afară de bugetul de care dispui, este bine să ții cont și de calitatea materialelor, cu cât materialele sunt mai de calitate cu atât durata de viață a bucătăriei tale va fi mai mare. 

Astfel, pentru bucătăria în stil tradițional, lemnul de esență tare este cel mai rezistent material pentru dulapurile de bucătărie, dar și placajul este o alegere bună și mai ieftină decât lemnul masiv.

Pentru bucătăria cu un design modern poți opta pentru dulapuri din placă de fibre, care sunt de obicei mai ieftine, dar sunt de durată lungă și oferă acea suprafață netedă, pentru un aspect șic, minimalist.

Furnirul și palul sunt materiale mai puțin rezistente deoarece se pot decojit și ciobi, dar dacă dispui de un buget limitat pot reprezenta o opțiune.

Alege culoarea potrivită

Deoarece culoarea este primul lucru pe care cineva îl observă, aceasta este poate la fel de importantă ca și stilul de de design adoptat.

Cele mai folosite palete de culori sunt cele deschise, deoarece acestea conferă un aspect elegant și luminos. Poți opta pentru un alb fildeș, un alb roz, alb crem sau gri. Poți, oricând, adăuga un strop de culoare pe mânerele sertarelor, scaune sau alte obiecte de decor. Îndrăznește să alegi culori mai puternice, de la culoarea gresiei până la culoare perdelei, de exemplu.

Atenție la blaturile de bucătărie

Pe lângă dispunerea blatului în bucătărie, trebuie să ții cont și de calitatea acestuia. Astfel, blatul de bucătărie trebuie sa fie funcțional, să-ți satisfacă gusturile și să se încadreze în buget.

Blatul laminat este mai ieftin, dar poate lua aspectul altor materiale și este ușor de îngrijit. Optează pentru cea mai bună calitate disponibilă pe piață.

Lemnul oferă un aspect cald și plăcut la atingere, dar necesită o îngrijire regulată.

Piatra naturală poate arăta spectaculos și unic, iar compozitele artificiale sunt rezistente la uzură și ușor de întreținut.

În funcție de design poți lua în calcul și unele materiale mai puțin obișnuite precum oțelul inoxidabil, cuarțul cu aspect de beton sau sticla.

Alege cea mai bună faianță și pardoseală pentru bucătăria ta

Este foarte important ce alegi să pui pe pereții bucătăriei, un spațiu de lucru aglomerat. Astfel, este vital să alegi materiale ușor lavabile și rezistente în jurul zonelor de lucru.

De asemenea, pardoseala bucătăriei, trebuie sa fie dintr-un material rezistent la uzură.

Alege materialele pentru pereți și pardoseală în funcție de necesități, de design, dar și în funcție de bugetul tău. Încearcă să alegi materialele de cea mai bună calitate, în limita bugetului disponibil.

Acordă atenție deosebită și iluminatului bucătăriei

Lumina poate influența într-o mare măsură aspectul și atmosfera unui spațiu, de aceea nu trebuie deloc neglijată.

Indiferent de amplasare, într-o cameră separată sau într-un spațiu deschis, bucătăria trebuie să dispună de o iluminare adecvată, atât din punct de vedere ambiental, al suprafețelor de lucru cât și din punct de vedere al punerii accentului pe anumite piese de mobilier sau de decor.

Astfel, asigură-te că cele trei zone de lucru, sunt bine iluminate. Pentru zona de gătit poți folosi becul hotei, dar pentru chiuvetă și blat poți opta pentru spoturi integrate în mobilier.

Poți lua în considerare și iluminarea interioarelor dulapurilor pentru a pune în evidență diferitele obiecte de veselă.

Poți opta pentru lămpi suspendate pentru a evidenția anumite zone mai întunecate ale bucătăriei.

Optează pentru o lumină caldă, care să nu obosească ochii și să creeze o atmosferă plăcută, dar asigură-te că zonele de lucru sunt suficient luminate. Ai nevoie de suficientă lumină atunci când manipulezi obiecte ascuțite sau fierbinți.

Asigură circuite de iluminat separate, pentru diverse zone, astfel încât acestea să poată fi operate individual.

Nu uita de lumina naturală. Aceasta, este mai sănătoasă pentru ochi și poate imprima un farmec aparte bucătăriei, familiaritate și pozitivism. Așa că, asigură-te că lași spațiul din jurul ferestrei liber, nu încarci pervazul acesteia, iar perdeaua este dintr-un material fin, care să lase lumina să pătrundă în bucătărie.

Găsirea ideilor pentru bucătăria visurilor tale poate fi distractivă, mai ales atunci când sursele de inspirație „îți trezesc apetitul”. În final acestea te vor ajuta în amenajarea bucătăriei la care visezi, fie că este vorba de o chicinetă sau de o bucătărie spațioasă, în plan deschis.

Apelarea la ajutor profesionist poate fi prima decizie foarte bună în demararea proiectului. Acesta te va ajuta în transformarea bucătăriei de vis în realitate, ținând cont de stilul tău de viață, de preferințele tale, obiectivele, planurile actuale și de viitor și nu în ultimul rând de bugetul tău.

Oricare ar fi planurile tale pentru amenajarea bucătăriei, echipa JIF Interiors este cea mai bună atunci când vine vorba de implicarea unui profesionist. Astfel, te vom ghida în toate etapele proiectului, de la planificare și găsirea stilului ideal de design care să se potrivească cel mai bine cerințelor tale, până la alegerea celor mai bune materiale pentru mobilier, pardoseală sau pereți.

Contactează-ne și hai să discutăm despre proiectul tău. Te putem ajuta să transformi visul în realitate.

YOUR COMMENT