Anul 2023 a adus în capitala României trenduri interesante în industria designului de interior. Nivelul impresionant de creativitate al specialiștilor care lucrează în București, reflectă interesul deosebit al clienților pentru servicii de calitate. Așadar, probabil ai văzut că anul aceste are o serie de inovații și tendințe, greu de prezis în 2021 sau 2022.
Capitala are un mediu urban cosmopolit și o cultură europeană vibrantă. Acest mix reflectă personalitatea unică și stilul de viață bucureștean, greu de replicat în alte orașe românești. În acestă metropolă, designul interior respiră un aer rarefiat, fiind deseori pus la încercare de clienți exigenți, dornici să obțină rezultatele optime.
În acest articol, vei avea ocazia de a explora cu minuțiozitate și plăcere, 10 tendințe de design interior care vor fi prezente în proiectele rezidențiale și office din București. Vei observa cum acestea reunesc elemente ale esteticii moderne cu cele ale autenticității tradiționale românești, pentru a crea spații inovatoare, greu de uitat.
- Tendința 1: Încorporarea naturii în design
- Tendința 2: Minimalismul și simplitatea în proiectare
- Tendința 3: Accent apăsat pe reciclare și rezistență în timp
- Tendința 4: Amestec rafinat de stiluri și epoci (curtoazie designerilor cu experiență)
- Tendința 5: Tehnologie modernă integrată în proiectul de design
- Tendința 6: Crearea unor spații multifuncționale și personalizate
- Tendința 7: Focul și lumina ca elemente de reunire socială
- Tendința 8: Integrarea artei și a obiectelor handmade în design
- Tendința 9: Proiectarea unor spații destinate relaxării și de wellbeing
- Tendința 10: Folosirea elementelor culturale cu specific românesc în proiect
Vom încerca să scoatem în evidență elementele centrale ale celor 10 tendințe, limitându-ne la informații clare și utile. Nu vrem să te plictisești parcurgând acest articol ci să-l transformi într-o sursă de inspirație în tot ceea ce ți-ai propus să faci. Dacă vei dori implicarea specialiștilor JIF Interiors, contactează-ne la numărul de telefon 0720 333 741 sau la adresa de email office@jifinteriors.ro!
Tendința numărul 1: Cum să îmbrățișezi frumusețea naturii în fiecare zi?
Natura este vedetă în designul interior recent. Elementele naturale sunt din ce în ce mai prezente în spațiile interioare. Ele sunt recunoscute pentru capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit și de a eleva mindsetul celor care le admiră.
Designerii utilizează natura în diferite forme în proiectele lor, rezidențiale și office. Acestea pot crea o atmosferă de calm, prospețime, prosperitate și în același timp, vor stabili o legătură verde cu mediul înconjurător.
Prin utilizarea materialelor organice și sustenabile, precum lemnul, piatra, plantele sau fibrele naturale, designerul creează o punte între interior și exterior, setand scenă pentru apariția armoniei și a echilibrului interior.
Lemnul natural este element cheie al proiectelor de design interior în București și nu numai. El este utilizat pentru crearea mobilierului la comandă, pardoselii și a unor detalii decorative cu totul speciale. Lemnul este ales de designeri deoarece prezintă texturi și nuanțe calde, care creează atmosfere plăcute, călduroase și confortabile.
Nu am uitat de plante și mai nou, copaci sau mini arbuști decorativi. Plantele au rolul de a împrospăta aerul și de a însenina mințile. Nu este întâmplătoare alegerea designerilor din Palo Alto de a construi campusurile de lucru ale marilor companii din IT în jurul unor elemente naturale centrale.
Designul biophilic este din ce în ce mai popular în București, mai ales în clădirile office. Din ce în ce mai mulți arhitecți și designeri interior caută să conecteze natura cu clădirile și cei care le ocupă.
De regulă, designerii folosesc ferigi, suculente sau cățărătoare pentru a crea spații verzi în zone office sau rezidențiale. Unii designeri apelează la dibăcia creativă a creatorilor de tablouri cu mușchi. Asemenea opere de artă verzi devin centre de uimire pentru lucrători, privitori sau proprietari.
De ce plante? Ele pot crea spații de vitalitate în zone sterile sau reci. În același timp, adăugarea unor elemente naturale în proiectele de design interior din București în 2023, reprezintă un pas solid în crearea unor atmosfere relaxante, diferite față de agitația urbană și traficul obositor.
Tendința numărul 2: Minimalismul și simplitatea în proiectare
Less is more. Da! Uneori simplitatea naște cele mai frumoase spații de locuit sau lucrat. Anul 2023, continuă trendul designului minimalist, utilizat de designeri pentru a crea spații aerisite, ordonate și liniștite.
Într-un asemenea design, se optează pentru mobilier cu linii simple și curate. Deseori, designerii optează pentru mobilă făcută la comandă, pentru a da viață corespunzător proiectului. Mobila este ușoară și nu ocupă mult spațiu. În acest mod, lumina poate intra mai mai ușor în încăpere. Nu se folosesc multe obiecte decorative iar elementele neesențiale sunt puse în plan secund.
Cromatică neutră și tonuri pastelate. Stilul scandinav se simte în cromatica aleasă pentru designul minimalist. Paleta de culori este dominată de tonuri neutre și pastelate. Printre cele mai utilizate culori se numără alb, bej, gri și nuanțe pale de albastru sau verde. Acestea sunt specifice pereților, mobilierului dar și textilelor decorative. Cromatica neutră creează o atmosferă calmă și relaxantă, iar tonurile pastelate aduc note subtile de culoare și delicatețe acolo unde designerul consideră că sunt necesare.
Tendința 3: Accent pe reciclare și rezistență în timp
Anul 2023 pare a fi caracterizat de conștientizarea mediului înconjurător și protejarea sa prin toate mijloacele posibile. Așadar, nu-i de mirare că designerii pun accent pe durabilitate și reciclare, alegând opțiuni sustenabile și prietenoase cu natura în dezvoltarea proiectelor de design interior și nu numai.
Mulți designeri de interior dar și proprietari de locuințe din București încearcă să folosească la maximum materiale reciclate și regenerabile. Câteva exemple de avut în vedere: mobilier realizat din lemn reciclat sau reciclabil (foarte popular în Europa de Vest); pardoseli realizate din produse reciclate (printre cele mai utilizate se numără plăcile din plastic reciclat).
Eficiență energetică. Da! Pandemia și războiul din Ucraina au reușit să întipărească o nevoie reală printre bucureșteni: eficiență energetică. Facturile uriașe la energie electrică au determinat proprietarii de case și clădiri de tip office să caute soluții.
Designerii de interior au în vedere acest aspect și încearcă să identifice electrocasnice și sisteme de iluminat care să consume cât mai puțină energie electrică posibil.
În același timp, pe piața din România există tot felul de dispozitive inteligente, unele cu inteligență artificială, care controlează fluxul de energie electrică dintr-o clădire. Rolul lor este de a menține consumul de enrgie electrică la un anumit prag. Cine nu vrea să participe la un stil de viață responsabil?
Tendința 4: Amestec rafinat de stiluri și epoci (curtoazie designerilor cu experiență)
Fiecare stil are o poveste. Fiecare epoca o suită de cuvinte nerostite, pe care s-au construit clădiri impunătoare, vizitate de milioane de oameni în fiecare an. Designerii de interior cu experiență din București încearcă să combine stilurile din diverse epoci pentru a crea spații cu adevărat unice. Unele proiecte sunt un fiasco dar altele un testament al creativității geniale.
Nu sunt mulți designeri cu suficientă expertiză pentru a combina stiluri arhitecturale și de design. Libertatea de creație trebuie să fie acompaniată de un simț ridicat de responsabilitate. Rolul designerului este de a utiliza personalitatea și preferințele clienților în spații cu impact pozitiv și de durată.
Elementele tradiționale românești par să fie din ce în ce mai populare. Ele completează stilurile contemporane și încântă cu nuanțe unice. În acest sens, designerul poate apela la mici detalii arhitecturale sau elemente decorative clasice (cornișe, vitralii) pentru a răspunde la nevoile stilurilor moderne. Reinterpretarea creativă poate fi pasul către o creație personalizată și cu adevărat unică.
Tradiția nu trebuie să fie uitată. Ea poate fi reinterpretată și adusă în secolul nostru.
Vintage este HOT! Da. Am zis-o și bine că cineva are curajul să o facă. Deși toată lumea se joacă cu inteligență artificială și proiecte făcute de tot soiul de programe (A.I), designerii cu experiență sunt pe teren și descoperă noi moduri de a îmbina piese de mobilier vintage sau antichități recondiționate în spații moderne. Ei reușesc să imprime autenticitate spațiilor interior.
Tendința 5: Tehnologie modernă integrată în proiectul de design
În 2023, tehnologia inteligentă poate ajuta proprietarul să-și recapete din timpul pierdut prin traficul din București. Integrarea tehnologiei în designul interior este esențială dezvoltării. Unele piese rămân nemuritoare: de ex: șemineul, dar și acesta poate fi controlat prin bluetooth cu ajutorul unei aplicații mobile.
Apar noi oportunități de creare a unor spații inteligente, funcționale și conectate 100%. Specialiștii JIF Interiors iubesc să creeze spații funcționale și estetice iar tehnologia este parte integrantă a procesului.
Casele inteligente și eficiente energetic sunt la mare căutare în București dar și în Cluj Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. Designerii pot folosi sisteme de automatizare a diferitelor sisteme prezente în locuință pentru a le oferi proprietarilor un nivel de control fără precedent. Ei vor avea acces la iluminat, încălzire, multimedia prin intermediul smartphone-ului, tabletei, PC-ului și a asistenților virtuali (Hey Google!).
Citește partea a II-a a articolului!
Dacă ți-a atras atenția una din tendințele prezentate de noi, te invităm să ne contactezi. Te putem ajuta să-ți creezi casa, apartamentul sau locul de muncă ideal.
Contact JIF Interiors:
Număr de telefon: 0720 333 741
Adresă de email: office@jifinteriors.ro
Facebook: Cont oficial JIF Interiors
YOUR COMMENT